Robiąc zakupy w Lidlu natknęłam się na pulpę z papai bez dodatku cukru, którą oczywiście musiałam wrzucić do koszyka. Już w trakcie powrotu do domu zastanawiałam się, jak ją fajnie wykorzystać. Padło na sernik z papają słodzony stewią, który nie tylko zachwyca wyglądem ale także smakiem! Jego jedyny minus to dość długi czas spędzony w piekarniku, ale myślę, że trzeba mu to wybaczyć. Sernik ma fajny, egzotyczny smak, aksamitną konsystencję i mogą sobie na niego pozwolić także osoby z insulinoopornością. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu. Ciasto idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań, więc jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości nowym ciastem, to ten sernik na pewno Wam w tym pomoże 🙂
Składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji):
Spód
- 130g mąki orkiszowej pełoziarnistej,
- 3 płaskie łyżki kakao 100%,
- 80g zimnego masła,
- szczypta soli,
- odrobina sproszkowanej stewii,
- 2 łyżki zimnej wody.
Ciasto
- 1kg sera na sernik,
- 450g niesłodzonej pulpy z papai (kupiłam w Lidlu),
- 200g gęstego mleczka kokosowego z puszki,
- 4 jajka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta sproszkowanej stewii.
Polewa
- około 1 łyżka pulpy z papai (zostaw odrobinę z przygotowania ciasta),
- 150g śmietany 18%,
- szczypta sproszkowanej stewii.
Sposób przygotowania
Spód
Najpierw do miski wsypujemy mąkę, kakao, odrobinę soli i szczyptę stewii. Dodajemy kawałki zimnego masła i z powstałych składników zagniatamy ciasto. Pod koniec dolewamy około 2 łyżki zimnej wody i formujemy kulę. Gotowym ciastem wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół.
Ciasto
Ser twarogowy miksujemy dodając po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli oraz stewię. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Później dodajemy także mleko kokosowe (tylko gęstą część), a następnie powoli pulpę z papai. Całość miksujemy i dosładzamy wedle uznania stewią. Gotową masę wlewamy na podpieczony spód – jest dość rzadka i powinna zajmować niemal całą tortownicę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 90 minut w 160°C, funkcja góra-dół. Obserwujemy sernik w trakcie pieczenia i gdy zacznie się rumienić wierzch, to wyłączamy piekarnik. Zostawiamy w nim sernik jeszcze na 20 minut. Następnie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wierzch
Śmietanę mieszamy ze stewią i przekładamy na całkowicie wystudzony sernik. Na wierzchu robimy kropki z pulpy papai i rozprowadzamy je wykałaczką. Gotowy sernik wkładamy na całą noc do lodówki.
Smacznego! 🙂
JEDEN KAWAŁEK SERNIKA TO:
około 327kcal
Białko: 20,9g
Węglowodany: 23,3g
Tłuszcz: 17,4g
Błonnik pokarmowy: 3,2g
Ładunek glikemiczny: 12,0
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂