Kakaowe ciasto bez cukru, słodzików i mąki. Z niskim ładunkiem glikemicznym. Dla osób na dietach eliminacyjnych oraz dla osób z zaburzeniami glikemii. Proste i pyszne. Także dla dzieci :)

35.9K

Tym razem mam coś dla osób, które muszą ze swojej diety eliminować różne produkty z przyczyn zdrowotnych. Kakaowe ciasto bez cukru i mąki to prosta i pyszna propozycja na małe co nieco do kawy. Ciasto zasmakowało moim dzieciom więc polecam je także najmłodszym. Jest w sam raz dla osób z insulinoopornością, bo charakteryzuje je niski ładunek glikemiczny w porcji. Nie ma w sobie problematycznej laktozy i glutenu. No i oczywiście jest bez dodatku cukru, a słodkie tylko za sprawą dodanych bananów. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu! 🙂

Kakaowe ciasto bez cukru i mąki
Same pyszności na talerzu 🙂
Kakaowe ciasto bez cukru i mąki
Kakaowe ciasto bez cukru i mąki
Kakaowe ciasto bez cukru i mąki
Antoś złodziejaszek 😉

Składniki (foremka 17cm x 19cm; 9 porcji):

  • 2 duże dojrzałe banany,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych niesiarkowanych,
  • 2 łyżki mleka kokosowego z kartonika (można zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim w przypadku braku nietolerancji),
  • 4 krople aromatu waniliowego lub łyżeczka sproszkowanej wanilii,
  • 2 płaskie łyżki kakao 100%,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 duże jajka,
  • łyżeczka oleju kokosowego lub masła do wysmarowania foremki.

Sposób przygotowania

Najpierw wrzuć do naczynia blendera banany, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, mleko kokosowe oraz kakao. Dokładnie zblenduj wszystko na gładką masę. Następnie dodaj także wiórki kokosowe i ponownie wszystko zblenduj. Powinno powstać gęste, kakaowe ciasto z wyczuwalnymi kawałkami wiórków. Później w osobnym naczyniu zmiksuj jajka przez około 2 minuty. Powinna powstać puszysta masa.

Kakaowe ciasto bez cukru i mąki

Na koniec wmieszaj masę jajeczną do masy kakaowej. Zrób to delikatnie do momentu połączenia się mas.

Kakaowe ciasto bez cukru i mąki

Gotowe ciasto przelej do foremki (u mnie naczynie o wymiarach 17x19cm) natłuszczonej olejem kokosowym i wyrównaj wierzch ciasta. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 35 minut. Krój po wystygnięciu.

Smacznego! 🙂

Kakaowe ciasto bez cukru i mąki

JEDEN KAWAŁEK CIASTA TO:
około 121kcal
Białko: 2,7g
Węglowodany: 10,4g
Tłuszcz: 8,3g
Błonnik pokarmowy: 2,4g
Ładunek glikemiczny: 5,1

Jeśli szukasz innych przepisów na zdrowe słodkości bez dodatku cukru i słodzików, to serdecznie zachęcam do zapoznania się z moją książką. Znajdziecie ją w księgarniach lub możecie zamówić bezpośrednio ze strony wydawnictwa Vital.

Moja pierwsza książka już w sprzedaży!

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Mega pyszne ❤

    1. Natalia Autor says:

      Bardzo się cieszę! 🙂

      1. dzisiaj zrobione, zniknęło , blachy w pół godziny .Przepyszne;-)

        1. Natalia Autor says:

          Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij