Krem z soczewicy i dyni

1K

Propozycja bezmięsnego, rozgrzewającego dania obiadowego! Idealny przepis na jesień i nadchodzącą zimę 🙂 Zupka jest prosta w przygotowaniu, bardzo sycąca i aromatyczna. Dzięki soczewicy uzyskujemy danie z dużą zawartością białka, pomimo braku mięsa. Pamiętajcie, że choć dla wielu jest to niewyobrażalne, to jednak obiady mięsne powinny gościć na naszych stołach zaledwie 3-4 razy w tygodniu! Dlatego tym bardziej zachęcam do korzystania z roślinnych źródeł białka, jakimi są chociażby strączki. Dziś to właśnie soczewica skradnie Wasze podniebienie! Oto pyszny krem z soczewicy i dyni.

krem z soczewicy i dyni

Krem z soczewicy i dyni – składniki (6 porcji):

  • 1kg dyni (użyłam hokkaido ale może być także np. piżmowa),
  • 1l bulionu warzywnego,
  • 1 biała cebula,
  • 1 puszka pomidorów,
  • około 3/4 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • szczypta kminku, chili i suszonej mięty (może być taka jak w torebce do herbaty).

Sposób przygotowania

  1. Aby ułatwić sobie wydrążanie dyni, proponuję przekroić ją na ćwiartki i włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na około 15-20 minut.
  2. W tym czasie przygotuj bulion i pokrój cebulę w ósemki.
  3. Później porządnie wypłucz soczewicę pod bieżącą wodą.
  4. Następnie wyciągnij dynię z piekarnika, pozbądź się pestek i wydrąż środek. Pokrój warzywo na mniejsze kawałki.
  5. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulkę oraz kawałki dyni. Po około 5 minutach dopraw warzywa wszystkimi przyprawami i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty.
  6. Dodaj do garnka soczewicę oraz bulion. Całość zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
  7. Po tym czasie dodaj puszkę pomidorów, zamieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
  8. Na koniec zblenduj zupę na krem i dopraw sokiem z cytryny oraz odrobiną soli.
  9. Podając, możesz posypać krem słodką papryką i suszoną miętą.

*przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z bloga Jadłonomia 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Witam, a ile dać tej soczewicy? Nie widzę jej w liście składników.

    1. Natalia Autor says:

      Około 3/4 szklanki ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij