Propozycja bezmięsnego, rozgrzewającego dania obiadowego! Idealny przepis na jesień i nadchodzącą zimę 🙂 Zupka jest prosta w przygotowaniu, bardzo sycąca i aromatyczna. Dzięki soczewicy uzyskujemy danie z dużą zawartością białka, pomimo braku mięsa. Pamiętajcie, że choć dla wielu jest to niewyobrażalne, to jednak obiady mięsne powinny gościć na naszych stołach zaledwie 3-4 razy w tygodniu! Dlatego tym bardziej zachęcam do korzystania z roślinnych źródeł białka, jakimi są chociażby strączki. Dziś to właśnie soczewica skradnie Wasze podniebienie! Oto pyszny krem z soczewicy i dyni.
Krem z soczewicy i dyni – składniki (6 porcji):
- 1kg dyni (użyłam hokkaido ale może być także np. piżmowa),
- 1l bulionu warzywnego,
- 1 biała cebula,
- 1 puszka pomidorów,
- około 3/4 szklanki czerwonej soczewicy,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2-3 łyżki oliwy/oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- szczypta kminku, chili i suszonej mięty (może być taka jak w torebce do herbaty).
Sposób przygotowania
- Aby ułatwić sobie wydrążanie dyni, proponuję przekroić ją na ćwiartki i włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na około 15-20 minut.
- W tym czasie przygotuj bulion i pokrój cebulę w ósemki.
- Później porządnie wypłucz soczewicę pod bieżącą wodą.
- Następnie wyciągnij dynię z piekarnika, pozbądź się pestek i wydrąż środek. Pokrój warzywo na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulkę oraz kawałki dyni. Po około 5 minutach dopraw warzywa wszystkimi przyprawami i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty.
- Dodaj do garnka soczewicę oraz bulion. Całość zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
- Po tym czasie dodaj puszkę pomidorów, zamieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
- Na koniec zblenduj zupę na krem i dopraw sokiem z cytryny oraz odrobiną soli.
- Podając, możesz posypać krem słodką papryką i suszoną miętą.
*przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z bloga Jadłonomia 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?
Witam, a ile dać tej soczewicy? Nie widzę jej w liście składników.
Około 3/4 szklanki ?