Wczoraj przekonałam się, że najlepsze przepisy wychodzą przypadkiem… 🙂 Mając w lodówce twaróg, jajka i kilka dodatków, upiekłam coś, co w sumie trudno nazwać. Niby ciasto, niby omlet… w każdym razie jest to coś pysznego, co bardzo Wam polecam! Oto przepis na ciasto twarogowo-kakaowe 🙂 Będziecie zaskoczeni smakiem i prostotą wykonania. Może nam ono posłużyć jako posiłek do kawy czy herbaty, ale także jako pyszne śniadanko. Ciasto zrobicie błyskawicznie. Polecam także najmłodszym.
Ciasto twarogowo-kakaowe – składniki (foremka 15x23cm; 6 porcji ciasta):
- twaróg półtłusty, 250g,
- 2 duże jajka (rozmiar L) od szczęśliwej kurki,
- 4 łyżki mąki (użyłam owsianej),
- 10 suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych,
- 2 płaskie łyżki kakao 100%,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej.
Ciasto twarogowo-kakaowe – sposób przygotowania
- Na początek nastaw piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół, a suszone daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 5 minut.
- Po tym czasie zblenduj owoce na gładki mus.
- Następnie oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywno.
- Później do miseczki z żółtkami dodaj twaróg, mąkę, kakao, sodę i mus daktylowy. Wszystko wymieszaj widelcem na gładką masę.
- Następnie do kakaowej masy dodaj ubite wcześniej białka i wmieszaj je delikatnie.
- Tak przygotowane ciasto wylej do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. U mnie było to małe naczynie żaroodporne o wymiarach 15cm x 23cm.
- Piecz ciasto w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
- Gotowe ciasto możesz podać np. z owocami i musem kokosowym.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI (bez uwzględnienia dodatków):
około 147kcal
Białko: 11,7g
Węglowodany: 15,5g
Tłuszcz: 4,4g
Błonnik pokarmowy: 1,4g
Ładunek glikemiczny: 5,6
Zachęcam Cię także do wypróbowania innych moich przepisów:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂