Mocno czekoladowe ciastka na maślance

2.5K

Tym razem mam dla Was coś rewelacyjnego! Mocno czekoladowe ciastka na maślance 🙂 Ostrzegam – są bardzo uzależniające! Idealne dla wszystkich łasuchów i dla maluchów. Co więcej, te ciasteczka zrobicie w 15 minut! Czy muszę napisać o nich coś jeszcze na zachętę? Myślę, że tylko szybciutko podać prosty przepis, abyście mogli je czym prędzej skosztować 🙂

Tak wyglądają zaraz po wyjęciu z piekarnika 🙂 Wołają “zjedz mnie” 🙂

Mocno czekoladowe ciastka na maślance – składniki (16 sztuk):

  • 50g masła,
  • 1/2 szklanki prawdziwego kakao,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna),
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanej stewii,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 50g gorzkiej czekolady 70% kakao,
  • garść ulubionych bakalii (u mnie orzechy włoskie i płatki migdałów).

Sposób przygotowania

Najpierw rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.

W tym czasie w małym garnuszku topimy masło.

Następnie wlewamy masło do miski i dodajemy także maślankę, kakao i stewię. Całość mieszamy łyżką lub trzepaczką.

Później dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wraz z posiekaną w drobną kostkę czekoladą.

Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.

Masa powinna być dość leista.

Ciastka nakładamy łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia zachowując odstępy.

Pieczemy przez 12 minut w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku i gotowe!

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie  Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij