Tym razem mam dla Was coś rewelacyjnego! Mocno czekoladowe ciastka na maślance 🙂 Ostrzegam – są bardzo uzależniające! Idealne dla wszystkich łasuchów i dla maluchów. Co więcej, te ciasteczka zrobicie w 15 minut! Czy muszę napisać o nich coś jeszcze na zachętę? Myślę, że tylko szybciutko podać prosty przepis, abyście mogli je czym prędzej skosztować 🙂
Mocno czekoladowe ciastka na maślance – składniki (16 sztuk):
- 50g masła,
- 1/2 szklanki prawdziwego kakao,
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna),
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/3 łyżeczki sproszkowanej stewii,
- 1 szklanka maślanki,
- 50g gorzkiej czekolady 70% kakao,
- garść ulubionych bakalii (u mnie orzechy włoskie i płatki migdałów).
Sposób przygotowania
Najpierw rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.
W tym czasie w małym garnuszku topimy masło.
Następnie wlewamy masło do miski i dodajemy także maślankę, kakao i stewię. Całość mieszamy łyżką lub trzepaczką.
Później dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wraz z posiekaną w drobną kostkę czekoladą.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Masa powinna być dość leista.
Ciastka nakładamy łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia zachowując odstępy.
Pieczemy przez 12 minut w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku i gotowe!
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂