Kolejny pomysł na pyszną i bardzo łatwą w przygotowaniu zupę. Oto zupa cebulowa, która powinna jak najczęściej gościć w naszym menu w sezonie jesienno-zimowym. Cebula chyba wszystkim jest znana ze swych właściwości bakteriobójczych i przeciwwirusowych. Korzystajmy z niej zatem jak najczęściej. A skoro można sporą ilość tego cennego warzywa przygotować w tak pyszny sposób, to ja oczywiście jestem na tak! 🙂 Polecam Wam serdecznie tą pyszną zupkę cebulową. Podaję ją z czosnkowymi grzankami i żółtym serem. Pychota! 🙂
Zupa cebulowa – składniki (6 porcji):
- 1kg białej cebuli,
- 2 ziemniaki,
- 4 ząbki czosnku,
- płaska łyżeczka tymianku, szczypta soli i pieprzu,
- 2 listki laurowe,
- litr wywaru warzywnego (ja używam kostki warzywnej BIO 100% suszonych warzyw),
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- grzanki czosnkowe z żółtym serem i natka pietruszki do podania.
Sposób przygotowania
Najpierw obieramy i kroimy cebule w piórka. Pewnie uroicie przy tym sporo łez, ale spokojnie, później już będzie z górki! 🙂
Następnie ziemniaczki obieramy i kroimy w kostkę.
Później w dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane oraz oliwę z oliwek.
Wrzucamy do garnka cebule oraz ziemniaki i przyprawy. Wszystko mieszamy i przesmażamy przez około 15 minut aż cebula zmięknie. W trakcie smażenia mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką.
Pod koniec dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie zalewamy całość wywarem, dodajemy liście laurowe i gotujemy zupę przez około 30 minut na małym ogniu.
Gotową zupkę cebulową podajemy z grzankami i dużą ilością natki pietruszki.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA ZUPY BEZ DODATKÓW (GRZANEK ITP.) TO:
około 164 kcal
Białko: 2,5 g
Węglowodany: 21,0 g
Tłuszcz: 8,5 g
Błonnik pokarmowy: 3,4 g
Ładunek glikemiczny: 6,2 (IG = 30,3)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂