Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszystko, co kokosowe! Ciacho, które mam dla Was dziś, spełniło moje wymagania co do deseru w 100%. Sernik raffaello – prosty, pyszny, bez cukru i słodzików, jednym słowem – idealny! 🙂 Delikatny smak kokosa osłodzony dojrzałym bananem. Do tego niesamowicie słodka, kakaowa polewa na bazie suszonych daktyli. Wyobraźcie sobie to połączenie… albo lepiej przygotujcie to ciacho sami i przekonajcie się, jakie jest pyszne. Zapraszam do przepisu 🙂
Składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji):
- 250g twarogu półtłustego,
- 2 jajka,
- 1 puszka gęstego mleczka kokosowego, czyli 400g (użyjemy tylko gęstej części mleczka),
- 2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 1 bardzo dojrzały banan,
- 100g suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych,
- 2 płaskie łyżki kakao 100%,
- opcjonalnie 4 krople aromatu migdałowego.
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego serniczka jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Najdłużej trwa samo pieczenie i schłodzenie go w lodówce, dlatego warto przygotować ciasto dzień wcześniej 🙂
Najpierw zblenduj ze sobą twaróg, jajka, dojrzałego banana oraz gęstą część mleczka kokosowego, a także aromat migdałowy jeśli chcesz go uwzględnić. Następnie dodaj wiórki kokosowe oraz mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 60 minut. W tym czasie można przygotować polewę. W tym celu suszone daktyle zalej gorącą wodą, około 2cm ponad poziom owoców. Odstaw je na około 10 minut aby zmiękły. Po tym czasie dodaj kakao i zblenduj wszystko na krem daktylowy. Polewę wykładamy na upieczone i nieco wystudzone ciasto. Na koniec delikatnie oprószamy wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Sernik przed spożyciem wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego! 🙂
1 KAWAŁEK CIASTA TO:
około 174 kcal
Białko: 6,4 g
Węglowodany: 13,1 g
Tłuszcz: 11,7 g
Błonnik pokarmowy: 2,2 g
Ładunek glikemiczny: 6,3
Ten przepis znajdziecie także w mojej książce: “Słodycze bez cukru i słodzików”. Serdecznie zachęcam do zapoznania się z tematyką książki na stronie wydawnictwa Vital 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Witam,
jeśli chodzi o mleczko, to tej gęstej części mleczka kokosowego ma być w sumie 400 g?
Chodzi o puszkę mleczka o masie 400g, czyli tej gęstej części będzie mniej 🙂 Pozdrawiam! 🙂
A jeśli użyje mniejszej tortownicy bo chce by był wyższy to ile wtedy minut piec ? ( tortownica 18cm)
Plus minut 15 minut dłużej myślę 🙂
Wczoraj zrobiłam, dzisiaj nastąpiła degustacja i….. wszyscy zachwyceni! Najlepszy sernik jaki jadłam i ta polewa…. Efekt wow wywołany. Dziękuję za przepis- otrzymuje dopisek “ulubione” 😀 p.s. również uwielbiam wszystko co kokosowe, od słodyczy poprzez kosmetyki, płyn do naczyń oraz pastę do zębów 😀😀😀😀😀
Cudownie! 🙂 Bardzo się cieszę, że serniczek skradł nie tylko Pani podniebienie, ale także domowników 🙂
Czy może być inna mąka???
Tak, może być 🙂 Można spróbować też pominąć mąkę i dodać więcej wiórków kokosowych. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Czy make kokosowa można zastąpić np pszenna? Nie mam akurat kokosowej.
można, albo np. kasza manna fajnie się sprawdzi 🙂
Nigdy nie wiem jak powinnam postąpić z daktylami , a raczej z ich późniejszą obróbką. Po czasie, w którym są namoczone mamy je zblendować, ale razem z tą wodą, czy wodę należy odlać?
🙂
Ja zostawiam odrobinę wody aby łatwiej było je zblendować 🙂 Zawsze robię to na oko… powiedzmy niecały cm wody ponad daktyle zostawiam i wspólnie wszystko blenduje 🙂
Dziękuję 🙂