Sernik raffaello – prosty, pyszny, bez dodatku cukru i słodzików

17.9K

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszystko, co kokosowe! Ciacho, które mam dla Was dziś, spełniło moje wymagania co do deseru w 100%. Sernik raffaello – prosty, pyszny, bez cukru i słodzików, jednym słowem – idealny! 🙂 Delikatny smak kokosa osłodzony dojrzałym bananem. Do tego niesamowicie słodka, kakaowa polewa na bazie suszonych daktyli. Wyobraźcie sobie to połączenie… albo lepiej przygotujcie to ciacho sami i przekonajcie się, jakie jest pyszne. Zapraszam do przepisu 🙂

Sernik raffaello - prosty, pyszny, bez cukru i słodzików
Pyszny sernik raffaello bez dodatku cukru i słodzików 🙂

Składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji):

  • 250g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 1 puszka gęstego mleczka kokosowego, czyli 400g (użyjemy tylko gęstej części mleczka),
  • 2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • 1 bardzo dojrzały banan,
  • 100g suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych,
  • 2 płaskie łyżki kakao 100%,
  • opcjonalnie 4 krople aromatu migdałowego.

Sposób przygotowania

Przygotowanie tego serniczka jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Najdłużej trwa samo pieczenie i schłodzenie go w lodówce, dlatego warto przygotować ciasto dzień wcześniej 🙂
Najpierw zblenduj ze sobą twaróg, jajka, dojrzałego banana oraz gęstą część mleczka kokosowego, a także aromat migdałowy jeśli chcesz go uwzględnić. Następnie dodaj wiórki kokosowe oraz mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 60 minut. W tym czasie można przygotować polewę. W tym celu suszone daktyle zalej gorącą wodą, około 2cm ponad poziom owoców. Odstaw je na około 10 minut aby zmiękły. Po tym czasie dodaj kakao i zblenduj wszystko na krem daktylowy. Polewę wykładamy na upieczone i nieco wystudzone ciasto. Na koniec delikatnie oprószamy wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Sernik przed spożyciem wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego! 🙂

Sernik raffaello - prosty, pyszny, bez cukru i słodzików
Sernik raffaello - prosty, pyszny, bez cukru i słodzików

1 KAWAŁEK CIASTA TO:
około 174 kcal
Białko: 6,4 g
Węglowodany: 13,1 g
Tłuszcz: 11,7 g
Błonnik pokarmowy: 2,2 g
Ładunek glikemiczny: 6,3

Ten przepis znajdziecie także w mojej książce: “Słodycze bez cukru i słodzików”. Serdecznie zachęcam do zapoznania się z tematyką książki na stronie wydawnictwa Vital 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Witam,
    jeśli chodzi o mleczko, to tej gęstej części mleczka kokosowego ma być w sumie 400 g?

    1. Natalia Autor says:

      Chodzi o puszkę mleczka o masie 400g, czyli tej gęstej części będzie mniej 🙂 Pozdrawiam! 🙂

      1. A jeśli użyje mniejszej tortownicy bo chce by był wyższy to ile wtedy minut piec ? ( tortownica 18cm)

        1. Natalia Autor says:

          Plus minut 15 minut dłużej myślę 🙂

  2. Wczoraj zrobiłam, dzisiaj nastąpiła degustacja i….. wszyscy zachwyceni! Najlepszy sernik jaki jadłam i ta polewa…. Efekt wow wywołany. Dziękuję za przepis- otrzymuje dopisek “ulubione” 😀 p.s. również uwielbiam wszystko co kokosowe, od słodyczy poprzez kosmetyki, płyn do naczyń oraz pastę do zębów 😀😀😀😀😀

    1. Natalia Autor says:

      Cudownie! 🙂 Bardzo się cieszę, że serniczek skradł nie tylko Pani podniebienie, ale także domowników 🙂

  3. Magdalena says:

    Czy może być inna mąka???

    1. Natalia Autor says:

      Tak, może być 🙂 Można spróbować też pominąć mąkę i dodać więcej wiórków kokosowych. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  4. Czy make kokosowa można zastąpić np pszenna? Nie mam akurat kokosowej.

    1. Natalia Autor says:

      można, albo np. kasza manna fajnie się sprawdzi 🙂

  5. Nigdy nie wiem jak powinnam postąpić z daktylami , a raczej z ich późniejszą obróbką. Po czasie, w którym są namoczone mamy je zblendować, ale razem z tą wodą, czy wodę należy odlać?
    🙂

  6. Natalia Autor says:

    Ja zostawiam odrobinę wody aby łatwiej było je zblendować 🙂 Zawsze robię to na oko… powiedzmy niecały cm wody ponad daktyle zostawiam i wspólnie wszystko blenduje 🙂

    1. Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij