Większość osób, które prowadzę dietetycznie, cierpi na insulinooporność. Dlatego właśnie na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów, które mogą zagościć w menu takich osób. Tym razem mam dla Was przepis na zapiekane brzoskwinie z masłem orzechowym. Jest to pyszny i prosty deser na ciepło. Chyba jeden z moich ulubionych 🙂 Brzoskwinie same w sobie są przepyszne i zdrowe. Wspomagają pracę nerek, pomagają w walce z anemią i zaparciami. Co więcej, mają niski indeks glikemiczny więc sięgajmy po nie bez obaw! 🙂
Składniki (1 porcja):
- 2 brzoskwinie,
- pół łyżeczki masła,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- łyżka masła orzechowego 100%,
- pół łyżki płatków migdałowych.
Najpierw naczynie do zapiekania natłuść masłem. Następnie wrzuć do niego pokrojone brzoskwinie i posyp cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Włóż naczynie do rozgrzanego na 180 stopni, funkcja góra-dół, i zapiekaj przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika polej deser masłem orzechowym.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 235kcal
Białko: 7,5g
Węglowodany: 23,2g
Tłuszcz: 14,9g
Błonnik pokarmowy: 5,8g
Ładunek glikemiczny: 7,9
Brzoskwinie uwielbiają także moje dzieciaczki. Dla najmłodszych mam przepis na pyszne placuszki właśnie z tymi owocami. Zachęcam do wypróbowania! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂