Kochani, zapraszam Was na coś nowego i pysznego. Spaghetti z tuńczykiem i ciecierzycą to wspaniały pomysł na gęsto odżywczy obiad. Danie jest bardzo sycące, ma aż prawie 40g białka w porcji. Smakuje rewelacyjnie i robi się je naprawdę błyskawicznie. Jeśli lubicie paprykarz, to tutaj odnajdziecie bardzo podobne nuty smakowe. Serdecznie zapraszam do skosztowania mojej nowej receptury 🙂
Składniki (4 porcje):
- 400g ciecierzycy w zalewie w słoiku (400g to masa netto po odsączeniu),
- 300g tuńczyka w zalewie z oleju (300g to masa netto po odsączeniu),
- 1 cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 500g passaty pomidorowej,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- szczypta płatków chilli, soli, pieprzu, suszonego oregano i słodkiej papryki,
- 240g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetii, czyli 60g na 1 porcję dania (masa przed ugotowaniem; w wersji bez glutenu użyj makaronu bezglutenowego).
Sposób przygotowania
Najpierw ciecierzycę odsącz z zalewy. Następnie posiekaj cebulkę i czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż cebulkę z czosnkiem. Później dodaj odsączonego tuńczyka, ciecierzycę i przyprawy. Przesmaż. Całość zalej passatą i gotuj przez około 10 minut.
Gotowy sos serwuj z ugotowanym al dente makaronem.
Jedna porcja to:
około 559 kcal
Białko: 39,4g
Węglowodany: 65,7g
Tłuszcz: 14,9g
Błonnik pokarmowy: 6,2g
Ładunek glikemiczny: 17,8 (IG = 29,9)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂