Pieczona owsianka z owocami leśnymi to jeden z naszych ulubionych posiłków. Sprawdza się w roli śniadania, jako ciasto, albo przekąska. Ma wiele zastosowań, a samo wykonanie jest banalnie proste 🙂 Moje dzieci uwielbiają płatki owsiane, więc również w wersji pieczonej chętnie je zjadają. Polecam wypróbować. Szczególnie, jeśli jesteście fanami owsianek. Niby podobne, a jednak coś innego 🙂 Prosty przepis poniżej, korzystajcie!

Składniki (tradycyjna keksówka; 8 porcji):
- 2 szklanki płatków owsianych górskich (tutaj przeczytacie o ich właściwościach),
- 1,5 szklanki mleka (lub napoju roślinnego),
- 2 jajka,
- 1 jabłko,
- garść mrożonych owoców leśnych.
Sposób przygotowania
Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na około 30 minut. Następnie przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy mrożonymi owocami i zapiekamy przez około 40 minut w 180 stopniach, funkcja góra-dół.
Smacznego! 🙂
Prawda, że wykonanie takiej pieczonej owsianki jest bardzo proste? Lubicie takie rozwiązania? Ja bardzo! Nie ma nic lepszego niż proste i zdrowe posiłki, które smakują wszystkim domownikom 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI (użyłam mleko krowie 2%):
158kcal
Białko: 6,4g
Węglowodany: 25,7g
Tłuszcz: 4,1g
Błonnik pokarmowy: 2,9g
Ładunek glikemiczny: 9,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Skorzystam, jak najbardziej, fajny pomysł, pozdrawiam 🙂
Pozdrowienia! 🙂