Serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami

1K

Kochani! 🙂
Dzisiaj udało mi się stworzyć niebanalne ciasto, które jest połączeniem przyjemnego z pożytecznym! Chodzi o sernik, ale nie taki zwykły, bo jego głównym składnikiem jest… kasza jaglana! Zapraszam Was po przepis na przepyszny serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami. Jest to wspaniałe ciasto także dla dzieci. Osłodzone tylko suszonymi morelami 🙂 Musicie spróbować!

serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami

Warto wiedzieć, że kasza jaglana to królowa wśród polskich kasz! A dlaczego?

  • jest lekkostrawna,
  • jako jedyna z kasz ma działanie zasadotwórcze i pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie,
  • nie zawiera glutenu, zatem z powodzeniem mogą ją jeść osoby uczulone na gluten,
  • ma mało skrobi, a dużo łatwo przyswajalnego białka,
  • jest źródłem witaminy B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi,
  • świetnie smakuje zarówno na słodko jak i na słono,
  • ma właściwości antywirusowe,
  • zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Czy może być coś piękniejszego niż wykorzystanie tej kaszy jako głównego składnika pysznego serniczka? 🙂

Serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami – składniki (tortownica o średnicy 24cm; 12 porcji):

  • 2 szklanki ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej
    *w tym celu ugotuj 150g suchej kaszy w około dwóch szklankach wody (najpierw polecam podprażyć suchą kaszę w garnuszku, a następnie przelać ją zimną wodą, pozbędziemy się w ten sposób charakterystycznej goryczki),
  • 150g twarogu półtłustego,
  • 3 jajka od szczęśliwej kurki,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 10 suszonych moreli niesiarkowanych,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego,
  • odrobina ekstraktu z wanilii lub kilka ziarenek laski wanilii,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • garść mrożonych truskawek lub innych owoców, np. malin, jagód (oczywiście mogą być także świeże).

Sposób przygotowania

Potrzebny będzie blender kielichowy ale ręczny także się sprawdzi, pod warunkiem, że ma moc! Do tego tortownica o średnicy 24cm, papier do pieczenia, no i piekarnik 🙂

  1. Rozgrzej piekarnik na 170 stopni, góra-dół, termoobieg.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Suszone morele zalej wrzątkiem na około 5 minut, aby były miękkie i nie sprawiały problemu przy blendowaniu.
  4. Do blendera wrzuć ugotowaną i schłodzoną kaszę jaglaną, twaróg, jajka, mąkę ziemniaczaną, morele, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii, cynamon, czyli w zasadzie wszystko oprócz owoców 🙂 Możesz dorzucać składniki stopniowo i ułatwić pracę blenderowi.
  5. Wszystko blendujemy na gładką i dość gęstą masę. Spróbuj, czy Ci smakuje. Na tym etapie możesz np. dodać więcej lub mniej soku z cytryny, albo więcej musu morelowego. Zależy, jaki smak chcesz uzyskać.
  6. Gotową masę przelej do tortownicy i ułóż w cieście truskawki delikatnie je przyciskając (nie musisz ich wcześniej rozmrażać).
  7. Sernik pieczemy przez około 60 minut aż góra będzie lekko zarumieniona.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
118kcal
Białko: 5,7g
Węglowodany: 18g
Tłuszcz: 2,3g
Błonnik pokarmowy: 2,2g
Ładunek glikemiczny: 11,8g

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij