Kalafior z koperkiem jako sałatka lub pasta warzywna.

305

Kochani, dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję czegoś niesamowicie prostego w przygotowaniu i pysznego. Kalafior z koperkiem, który możecie zjeść w dwóch różnych wersjach. Albo jako prostą sałatkę, albo jako pastę warzywną. Sezon na kalafiora trwa i warto wykorzystać go w pełni. Tym bardziej, że warzywo to pomaga w utrzymaniu uczucia sytości i tym samym wspiera kontrolę masy ciała. Serdecznie zapraszam! 🙂

Kalafior z koperkiem jako sałatka lub pasta warzywna.
Kalafior z koperkiem

Co ma w sobie kalafior i dlaczego warto go jeść?

  1. Kalafior dostarcza wielu ważnych witamin i składników mineralnych:
  • Witamina C – wzmacnia odporność, działa przeciwutleniająco.
  • Witamina K – wspiera krzepnięcie krwi i zdrowie kości.
  • Witaminy z grupy B (zwłaszcza B6 i foliany) – wspomagają układ nerwowy i metabolizm.
  • Potas, magnez, wapń – regulują ciśnienie i wspierają mięśnie.

2. Charakteryzuje go wysoka zawartość błonnika pokarmowego, przez co:

  • Poprawia trawienie i pracę jelit.
  • Pomaga w utrzymaniu uczucia sytości, co wspiera kontrolę masy ciała.
  • Obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi.

3. Jest niskokaloryczny – ma zaledwie około 25 kcal na 100 g, co czyni go idealnym składnikiem diet odchudzających.

4. Kalafior posiada silne właściwości przeciwutleniające

Zawiera glukozynolany i izotiocyjaniany, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniami i działają przeciwnowotworowo.

Kalafior z koperkiem – składniki:

  • mały kalafior, około 600g,
  • 4 łyżki posiekanego koperku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • około 1/2 łyżki majonezu.
kalafior z koperkiem

Sposób przygotowania

Kalafiora ugotuj, najlepiej al dente. Następnie pozostaw do wystudzenia, a później podziel go na małe kawałki. Dodaj posiekany koperek, majonez i dopraw do smaku. Całość wymieszaj. Danie można zjeść jako sałatkę (najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce) lub jako pastę do pieczywa, w przypadku, kiedy kalafior był bardziej rozgotowany. Smacznego! 🙂

kalafior z koperkiem

Całość to:
około 253 kcal
białko: 12,9g
węglowodany: 32,8g
tłuszcz: 11,8g
błonnik pokarmowy: 12,9g
ładunek glikemiczny: 3,7 (IG = 18,7)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij