Kuleczki kakaowo-malinowe – idealna słodycz z niskim ŁG

792

Choć nie kupuję standardowych, przetworzonych słodyczy, to lubię mieć w lodówce małe, słodkie co nieco. Tak na wszelki wypadek. Są takie chwile, gdy po prostu trzeba zjeść coś słodkiego… Ratują mnie wtedy takie małe kuleczki. Tym razem kuleczki kakaowo-malinowe. Jeśli decydujecie się na słodkości, warto aby miały one niski ładunek glikemiczny. Dzięki temu, mówiąc najprościej, nie zrobią one dużego bałaganu w gospodarce cukrowo-insulinowej. Nie spowodują gwałtownego podwyższenia poziomu cukru i wyrzutu insuliny. Praktycznie wszystkie nasze posiłki powinny bazować na niskim ładunku glikemicznym, podobnie jak w przypadku insulinooporności. Więcej na ten temat pisałam tutaj. Tymczasem łapcie przepis na te małe, słodkie pyszności. Również dla dzieci 🙂

Kuleczki kakaowo-malinowe

Składniki (20 sztuk):

  • garść suszonych daktyli bez pestek,
  • 2 łyżki płatków żytnich,
  • 3 łyżki masła orzechowego 100%,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 2 łyżki sproszkowanej liofilizowanej maliny,
  • 3 łyżki płatków migdałowych.

Sposób przygotowania

Najpierw suszone daktyle zalej wrzątkiem, tak aby woda zakrywała daktyle. Odstaw na około 10 minut aby zmiękły. W tym czasie zblenduj płatki migdałowe. Posłużą nam do obtaczania kuleczek. Do namoczonych daktyli dodaj masło orzechowe, kakao, sproszkowaną liofilizowaną malinę i płatki żytnie. Wszystko zblenduj na gładką masę. Z gotowej masy formuj rękoma niewielkie kuleczki i obtaczaj je w zblendowanych płatkach migdałowych. Przed spożyciem włóż do lodówki aby stężały.

WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 SZTUKI:
40kcal
Białko: 1,3g
Węglowodany: 4,4g
Tłuszcz: 2,3g
Błonnik pokarmowy: 0,9
Ładunek glikemiczny: 1,8

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij