Deser bananowo-kokosowy z kakao – uczta dla podniebienia

896

Czy są tu wielbiciele domowych deserów? A czy wiecie, że takie pyszności można przygotować bez dodatku cukru i jego zastępników? Szczególnie, jeśli chcemy deser z wykorzystaniem owocu, który już sam w sobie jest słodki. Dziś mam dla Was przepis na przepyszny deser bananowo-kokosowy z kakao. Jest to totalnie moje połączenie smaków. Uwielbiam kokos, banany, kakao. Wszystko mi tutaj pasuje. Deser wyszedł obłędny! Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko poczęstować Was przepisem 🙂

Deser bananowo-kokosowy z kakao

Składniki (2 porcje):

  • 2 małe banany,
  • 300g jogurtu naturalnego,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
  • łyżeczka gorzkiego kakao.

Sposób przygotowania

Najpierw pokrój banany w plasterki.
Następnie rozgrzej na patelni olej kokosowy.
Później wrzuć na patelnię plasterki bananów i wiórki kokosowe.
Wszystko wymieszaj i duś przez około 5 minut aby banany stały się miękkie, z aromatyczną nutą kokosa.

Deser bananowo-kokosowy z kakao

W tym czasie włóż do pucharków/kokilek jogurt naturalny.
Następnie na jogurt nałóż podduszone plastry bananów.
Na koniec całość oprósz kakao.
Deser smakuje najlepiej, gdy banany są jeszcze ciepłe 🙂

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
301kcal
Białko: 7,7g
Węglowodany: 39,4g
Tłuszcz: 14,2g
Błonnik pokarmowy: 4,4g
Ładunek glikemiczny: 19,6

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij