Kochani, dokładnie tak, jak w tytule… serdecznie zapraszam Was na nowy przepis, czyli orzechowiec lekki jak chmurka. Ciasto jest niesamowicie proste w przygotowaniu i po prostu przepyszne. Idealnie wpasuje się w jesienny, ponury klimat. Jako ciekawostkę napiszę, że nie zawiera ono ani grama mąki! Jest idealne dla osób z nietolerancją glutenu, laktozy, czy celiakią. Koniecznie musicie wypróbować nową, pyszną recepturę na kolejne ciasto, które jest słodkie, a jednak bez dodatku cukru i słodzików 🙂
Składniki (foremka 17cm x 19cm; 9 porcji ciasta):
- 2 dojrzałe banany,
- 1 mała gruszka,
- łyżka płatków migdałowych,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 2 średnie jajka,
- 8 łyżek masła orzechowego 100% (ja użyłam z kawałkami orzechów),
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania
Najpierw białka oddziel od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Następnie do miski z żółtkami dodaj banany, sodę oczyszczoną oraz masło orzechowe i całość zblenduj na dość gładką masę. Na koniec wmieszaj do masy ubite wcześniej białka jaj. Gotową masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż pokrojoną w mniejsze kawałki gruszkę oraz płatki migdałowe i oprósz ciasto cynamonem. Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 30 minut.
Jedna z 9 porcji ciasta to:
około 159 kcal
Białko: 6,2g
Węglowodany: 12,4g
Tłuszcz: 10,5g
Błonnik pokarmowy: 2,7g
Ładunek glikemiczny: 4,8 (IG = 50,0)
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji! 🙂
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂