Dziś mam dla Was przepis na niecodzienne połączenie smakowe. Oto sałatka z mango, awokado i fetą. Możecie nie wierzyć ale naprawdę wyszło coś pysznego 🙂 Właściwie to przekonajcie się sami i wypróbujcie ją w swojej kuchni. Nie jest to ani skomplikowana ani czasochłonna sałatka, zatem serdecznie polecam!
Sałatka z mango, awokado i fetą – składniki (2 porcje):
- 2 garście mixu sałat,
- 1 dojrzałe awokado,
- pół mango,
- 100g sera feta,
- 2 łyżki nasion słonecznika.
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka miodu,
- pół łyżeczki octu jabłkowego,
- łyżka wody.
Sałatka z mango, awokado i fetą – sposób przygotowania
Najpierw wrzucam do miski mix sałat.
Następnie dodaję pokrojone w kostkę awokado oraz mango.
Później dorzucam także pokrojoną w kostkę fetę.
Wszystkie składniki na dressing dokładnie ze sobą mieszam i polewam nim sałatkę.
Następnie mieszam sałatkę rękoma i mieszam z dressingiem.
Na koniec posypuję sałatkę nasionami słonecznika.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA SAŁATKI TO:
około 477kcal
Białko: 13,5g
Węglowodany: 29,8g
Tłuszcz: 37,0g
Błonnik pokarmowy: 10,5g
Ładunek glikemiczny: 9,2
Ta sałatka to mój mały eksperyment, który kolejny raz udowodnił, że fajne dania powstają przypadkiem. A Wy lubicie eksperymentować i tworzyć coś nowego w kuchni, czy raczej trzymacie się swoich ulubionych potraw? 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂