Kocham świąteczny czas! Mogłabym non stop piec pierniki w zdrowszej wersji i pić bezalkoholowe grzańce (urok karmienia piersią). Dziś wspólnie z moją małą kuchareczką Zosią upiekłyśmy zdrowszą wersję piernika. Wyszedł nam rewelacyjnie! Przepis oczywiście bardzo prosty więc nic tylko zachęcam Was do wypieków 🙂 Oto przepyszny bezcukrowy piernik z jabłkiem i bananami. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni smakiem i prostotą jego wykonania 🙂

Bezcukrowy piernik z jabłkiem i bananami – składniki (12 porcji, tradycyjna keksówka):
- 2 bardzo dojrzałe banany,
- 1 duże jabłko,
- 2 łyżki przyprawy do piernika bez dodatku cukru (np. z firmy Kotanyi),
- 2 łyżki kakao 100%,
- 80ml oleju rzepakowego,
- 100ml mleka 2% lub niesłodzonego napoju roślinnego,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 jajka,
- 250g mąki orkiszowej jasnej (piernik uda się także na mące owsianej albo orkiszowej pełnoziarnistej),
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 4 łyżki powideł śliwkowych bez dodatku cukru do przełożenia piernika,
- łyżka płatków migdałowych do posypania.
Polewa:
– 40g czekolady 70% kakao,
– odrobina wody,
– 2 łyżki masła.
*w mojej książce: „Słodycze bez cukru i słodzików” znajdziecie ten piernik w wersji z polewą z daktyli i kakao
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego piernika jest bardzo łatwe 🙂
Rozpoczynamy od wyłożenia keksówki papierem do pieczenia i rozgrzania piekarnika na 180 stopni, funkcja góra-dół.
Następnie jabłko obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę.
Później mieszamy w jednej misce wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i przyprawę do piernika.
W drugiej misce blendujemy ze sobą na gładką masę banany, olej, jajka i mleko.
Następnie dodajemy do mokrej masy kawałki jabłka i mieszamy.

Na koniec dorzucamy również suche składniki i ponownie mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy przez około 45 minut.

Przygotowanie polewy
Wystarczy umieścić kawałki czekolady, masło i odrobinę wody w garnuszku. Podgrzewamy całość i mieszamy do czasu, aż się wszystko rozpuści. Ciasto polewamy po wyjęciu z piekarnika i posypujemy płatkami migdałowymi.

Gdy nasz piernik nieco przestygnie, to przekrawamy go na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.

Smacznego! 🙂
Jeśli zdecydujecie się na ten pyszny, bezcukrowy piernik, koniecznie dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 KAWAŁKA PIERNIKA:
około 235 kcal
Białko: 5,0 g
Węglowodany: 31,8 g
Tłuszcz: 11,2 g
Błonnik pokarmowy: 2,7 g
Ładunek glikemiczny: 19,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Kochana. Twoja keksowka miała 25×14 czy 31×11?
30×12 🙂
Jaką naturalnie bezglutenową mąkę mogę użyć do tego wypieku? Z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂
Myślę, że najlepiej będzie wymieszać pół na pół np. gryczaną i kokosową. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Mozna użyć zwykłej mąki pszennej? Zamiast owsianej?
Można 🙂