Bezcukrowy piernik z jabłkiem i bananami

5K

Kocham świąteczny czas! Mogłabym non stop piec pierniki w zdrowszej wersji i pić bezalkoholowe grzańce (urok karmienia piersią). Dziś wspólnie z moją małą kuchareczką Zosią upiekłyśmy zdrowszą wersję piernika. Wyszedł nam rewelacyjnie! Przepis oczywiście bardzo prosty więc nic tylko zachęcam Was do wypieków 🙂 Oto przepyszny bezcukrowy piernik z jabłkiem i bananami. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni smakiem i prostotą jego wykonania 🙂

piernik z jabłkiem i bananami

Bezcukrowy piernik z jabłkiem i bananami – składniki (12 porcji, tradycyjna keksówka):

  • 2 bardzo dojrzałe banany,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika bez dodatku cukru (np. z firmy Kotanyi),
  • 2 łyżki kakao 100%,
  • 80ml oleju rzepakowego,
  • 100ml mleka 2% lub niesłodzonego napoju roślinnego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • 250g mąki orkiszowej jasnej (piernik uda się także na mące owsianej albo orkiszowej pełnoziarnistej),
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 4 łyżki powideł śliwkowych bez dodatku cukru do przełożenia piernika,
  • łyżka płatków migdałowych do posypania.

Polewa:
– 40g czekolady 70% kakao,
– odrobina wody,
– 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania

Przygotowanie tego piernika jest bardzo łatwe 🙂

Rozpoczynamy od wyłożenia keksówki papierem do pieczenia i rozgrzania piekarnika na 180 stopni, funkcja góra-dół.
Następnie jabłko obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę.
Później mieszamy w jednej misce wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i przyprawę do piernika.
W drugiej misce blendujemy ze sobą na gładką masę banany, olej, jajka i mleko.
Następnie dodajemy do mokrej masy kawałki jabłka i mieszamy.

Na koniec dorzucamy również suche składniki i ponownie mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy przez około 45 minut.

Tak wygląda pierniczek wyjęty prosto z piekarnika 🙂

Przygotowanie polewy

Wystarczy umieścić kawałki czekolady, masło i odrobinę wody w garnuszku. Podgrzewamy całość i mieszamy do czasu, aż się wszystko rozpuści. Ciasto polewamy po wyjęciu z piekarnika i posypujemy płatkami migdałowymi.

Gdy nasz piernik nieco przestygnie, to przekrawamy go na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.

Smacznego! 🙂

Jeśli zdecydujecie się na ten pyszny, bezcukrowy piernik, koniecznie dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 KAWAŁKA PIERNIKA:
około 235kcal
Białko: 5g
Węglowodany: 31,8g
Tłuszcz: 11,2g
Błonnik pokarmowy: 2,7g

Ładunek glikemiczny: 19,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Kochana. Twoja keksowka miała 25×14 czy 31×11?

    1. Natalia Autor says:

      30×12 🙂

  2. Jaką naturalnie bezglutenową mąkę mogę użyć do tego wypieku? Z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂

    1. Natalia Autor says:

      Myślę, że najlepiej będzie wymieszać pół na pół np. gryczaną i kokosową. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  3. Mozna użyć zwykłej mąki pszennej? Zamiast owsianej?

    1. Natalia Autor says:

      Można 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij