Kocham świąteczny czas! Mogłabym non stop piec pierniki w zdrowszej wersji i pić bezalkoholowe grzańce (urok karmienia piersią). Dziś wspólnie z moją małą kuchareczką Zosią upiekłyśmy zdrowszą wersję piernika. Wyszedł nam rewelacyjnie! Przepis oczywiście bardzo prosty więc nic tylko zachęcam Was do wypieków 🙂 Oto przepyszny bezcukrowy piernik z jabłkiem i bananami. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni smakiem i prostotą jego wykonania 🙂
Bezcukrowy piernik z jabłkiem i bananami – składniki (12 porcji, tradycyjna keksówka):
- 2 bardzo dojrzałe banany,
- 1 duże jabłko,
- 2 łyżki przyprawy do piernika bez dodatku cukru (np. z firmy Kotanyi),
- 2 łyżki kakao 100%,
- 80ml oleju rzepakowego,
- 100ml mleka 2% lub niesłodzonego napoju roślinnego,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 jajka,
- 250g mąki orkiszowej jasnej (piernik uda się także na mące owsianej albo orkiszowej pełnoziarnistej),
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 4 łyżki powideł śliwkowych bez dodatku cukru do przełożenia piernika,
- łyżka płatków migdałowych do posypania.
Polewa:
– 40g czekolady 70% kakao,
– odrobina wody,
– 2 łyżki masła.
*w mojej książce: “Słodycze bez cukru i słodzików” znajdziecie ten piernik w wersji z polewą z daktyli i kakao
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego piernika jest bardzo łatwe 🙂
Rozpoczynamy od wyłożenia keksówki papierem do pieczenia i rozgrzania piekarnika na 180 stopni, funkcja góra-dół.
Następnie jabłko obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę.
Później mieszamy w jednej misce wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i przyprawę do piernika.
W drugiej misce blendujemy ze sobą na gładką masę banany, olej, jajka i mleko.
Następnie dodajemy do mokrej masy kawałki jabłka i mieszamy.
Na koniec dorzucamy również suche składniki i ponownie mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy przez około 45 minut.
Przygotowanie polewy
Wystarczy umieścić kawałki czekolady, masło i odrobinę wody w garnuszku. Podgrzewamy całość i mieszamy do czasu, aż się wszystko rozpuści. Ciasto polewamy po wyjęciu z piekarnika i posypujemy płatkami migdałowymi.
Gdy nasz piernik nieco przestygnie, to przekrawamy go na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.
Smacznego! 🙂
Jeśli zdecydujecie się na ten pyszny, bezcukrowy piernik, koniecznie dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 KAWAŁKA PIERNIKA:
około 235 kcal
Białko: 5,0 g
Węglowodany: 31,8 g
Tłuszcz: 11,2 g
Błonnik pokarmowy: 2,7 g
Ładunek glikemiczny: 19,2 (IG = 53,5)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Kochana. Twoja keksowka miała 25×14 czy 31×11?
30×12 🙂
Jaką naturalnie bezglutenową mąkę mogę użyć do tego wypieku? Z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂
Myślę, że najlepiej będzie wymieszać pół na pół np. gryczaną i kokosową. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
witam czy można użyć mąki gryczanej z mąką ryżową ?
można 🙂
Mozna użyć zwykłej mąki pszennej? Zamiast owsianej?
Można 🙂
czy piernik jest słodki, dla osób które do tej pory piekły ciasta z użyciem cukru? Nie wiem czego się spodziewać a chciałabym upiec 🙂
Tak, jest naprawdę słodki! Często korzystam z tego przepisu podczas warsztatów i wiele osób jest zaskoczonych, że osłodzony jest tylko owocami. Szczerze polecam wypróbować! 🙂
czy piernik można zrobić 2 tygodnie przed świętami?
Nie, on raczej max 5 dni w lodówce 🙂
Czy jabłka tez można zmiksować? żeby masa była jednolita?
Myślę, że można zetrzec na tarce o grubych oczkach, ze zmiksowaniem moze nam wyjsc zakalec 🙁
Przepyszny! Zrobiłam na Sylwestra i wszyscy byli zachwyceni i prosili o przepis 🙂 Nie przekładałam go powidłami, bo zrobiłam w tortownicy (żeby było więcej po pokrojeniu 😉 ) Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej i dodałam łyżkę miodu a wierzch dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymi. Następnym razem jabłko pokroję w trochę grubszą kostkę, bo nie było go w ogóle widać, zresztą piernik był dużo ciemniejszy niż Twój na zdjęciach. Wielkie dzięki za ten przepis, nie mam talentu do pieczenia a ten piernik jest taki prosty, że nie może się nie udać. Liczę, że znajdę coś równie łatwego i pysznego na Wielkanoc 🙂
Super! 🙂 Bardzo się cieszę! 🙂 Zachęcam do zapoznania się z moim wielkanocnym ebookiem ze zdrowymi pysznościami 🙂
https://natka-pietruszki.pl/produkt/zdrowa-wielkanoc-ebook/
Ten prosty piernik wygląda na pyszny i zdrowy. Będę piekla w najbliższym czasie. Zobaczymy, czy stanie się moim ulubionym po pierniku staropolskim, z którym jest tak dużo pracy..
Ten piernik to absolutny hit! Dlatego jestem pewna, że będzie Pani ulubionym! 🙂
W jednym kawałku około 235 kcal, ale ile mniej wiecej kawałkow wychodzi z tych składników?
Jest napisane przy składnikach – 12 porcji 🙂
Nie używam w kuchni oleju rzepakowego. Czy można roztopione masło klarowane?
Pewnie 🙂 Też olej kokosowy dobrze się sprawdzi 🙂