Kochani, czas na typowo polską zupę, a mianowicie krupnik. Moja wersja jest oczywiście z dodatkiem ukochanej kaszy jaglanej, za którą jak wiecie przepadam totalnie! Więcej na temat kaszy jaglanej pisałam tutaj. Taki krupnik to danie lekkie, a zarazem sycące i niesamowicie odżywcze. W sam raz także dla najmłodszych 🙂 Krupnik jaglany z indykiem czeka na przetestowanie w Waszej kuchni! 🙂
Składniki (4 porcje):
- pierś z indyka, 200g,
- 80g suchej kaszy jaglanej,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- mała biała cebulka,
- 2 ziemniaczki,
- około 2 łyżki posiekanego koperku,
- około 2 szklanki wody,
- szczypta soli, czarnego pieprzu i kurkumy,
- 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie.
Sposób przygotowania
Warzywa obrać, pokroić w kostkę, a cebulę posiekać. Indyka pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić mięso, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy. W razie pojawienia się szumowin, można je zdjąć. Następnie dodać pokrojone warzywa i posiekany koperek. Całość gotować przez około 20 minut pod przykryciem. Następnie wrzucić przepłukaną na sitku pod zimną wodą kaszę i gotować jeszcze przez około 10 minut. W razie potrzeby dolać wodę, jeśli krupnik jest zbyt gęsty.
Jedna porcja to:
około 198 kcal
Białko: 16,0g
Węglowodany: 29,5g
Tłuszcz: 2,3g
Błonnik pokarmowy: 4,9g
Ładunek glikemiczny: 13,5 (IG = 55,1)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂