Czekoladowy krem jaglany to pyszna i zdrowa propozycja, w sam raz na chłodne dni. Bardzo rozgrzewający 🙂 Możemy zjeść go jako deser ale także sprawdzi się w roli śniadania. To jeden z moich ulubionych kremów. Przepyszny i pożywny. Polecam zarówno dorosłym jak i dzieciom 🙂 Jestem pewna, że Wam także zasmakuje. Myślę, że również Ci, którzy nie przepadają za kaszą jaglaną, tym razem zmienią o niej zdanie 🙂
Czekoladowy krem jaglany – składniki (3 porcje):
- kasza jaglana, 100g,
- 1 dojrzały banan,
- 6 suszonych daktyli bez pestek,
- 2 łyżki kakao,
- łyżka masła klarowanego,
- łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
- około 3cm kawałek imbiru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
Najpierw przepłukujemy kaszę jaglaną na sitku pod bieżącą wodą.
Następnie w garnuszku rozpuszczamy masło klarowane.
Dodajemy starty kawałek imbiru oraz kakao, cynamon i szczyptę soli. Całość krótko przesmażamy.
Następnie dorzucamy kaszę, mieszamy i jeszcze chwilę przesmażamy.
Później dodajemy pokrojone suszone daktyle i kawałki banana. Zalewamy wszystko wrzątkiem, około 2cm ponad poziom kaszy z dodatkami. Będzie parować, ostrzegam 🙂
Gotujemy wszystko na minimalnym ogniu przez około 20 minut.
Na koniec, jeśli chcecie, można krem zblendować ręcznym blenderem ale nie jest to konieczne.
Podajemy np. z pistacjami.
Smacznego! 🙂
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
około 301kcal
Białko: 6g
Węglowodany: 59,4g
Tłuszcz: 6,9g
Błonnik pokarmowy: 14g
Ładunek glikemiczny: 31,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂