Czekoladowy krem jaglany

1.1K

Czekoladowy krem jaglany to pyszna i zdrowa propozycja, w sam raz na chłodne dni. Bardzo rozgrzewający 🙂 Możemy zjeść go jako deser ale także sprawdzi się w roli śniadania. To jeden z moich ulubionych kremów. Przepyszny i pożywny. Polecam zarówno dorosłym jak i dzieciom 🙂 Jestem pewna, że Wam także zasmakuje. Myślę, że również Ci, którzy nie przepadają za kaszą jaglaną, tym razem zmienią o niej zdanie 🙂

czekoladowy krem jaglany

Czekoladowy krem jaglany – składniki (3 porcje):

  • kasza jaglana, 100g,
  • 1 dojrzały banan,
  • 6 suszonych daktyli bez pestek,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżka masła klarowanego,
  • łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
  • około 3cm kawałek imbiru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

Najpierw przepłukujemy kaszę jaglaną na sitku pod bieżącą wodą.

Następnie w garnuszku rozpuszczamy masło klarowane.

Dodajemy starty kawałek imbiru oraz kakao, cynamon i szczyptę soli. Całość krótko przesmażamy.

Następnie dorzucamy kaszę, mieszamy i jeszcze chwilę przesmażamy.

Później dodajemy pokrojone suszone daktyle i kawałki banana. Zalewamy wszystko wrzątkiem, około 2cm ponad poziom kaszy z dodatkami. Będzie parować, ostrzegam 🙂

Gotujemy wszystko na minimalnym ogniu przez około 20 minut.

Na koniec, jeśli chcecie, można krem zblendować ręcznym blenderem ale nie jest to konieczne.

Podajemy np. z pistacjami.

Smacznego! 🙂

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
około 301kcal
Białko: 6g
Węglowodany: 59,4g
Tłuszcz: 6,9g
Błonnik pokarmowy: 14g

Ładunek glikemiczny: 31,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij