Brownie z fasoli

2.8K

Czy znacie kogoś, kto nie lubi mocno czekoladowego brownie? Ja nie! A choć to ciasto jest przepyszne, to bardzo często z niego rezygnujemy ze względu na wysoką kaloryczność. Ale spokojnie! Mam dla Was taką wersję tego ciasta, która nie tylko rewelacyjnie smakuje i wspaniale wygląda, ale także nie zawiera ani grama cukru. Jak to możliwe? Oto pyszne brownie z fasoli z polewą daktylowo-kakaową. Jest naprawdę fantastyczne, musicie je koniecznie wypróbować 🙂 Oczywiście to ciacho polecam także najmłodszym. Czy ktoś rozpozna, że jego głównym składnikiem jest fasola? Daję słowo, że nie! 🙂

brownie z fasoli

Brownie z fasoli – składniki (forma 24cm x 24cm; 12 porcji ciasta):

Ciasto:

  • 2 puszki czerwonej fasoli, 500g masa po odsączeniu,
  • 3 średnie jajka,
  • 2 bardzo dojrzałe banany (takie prawie już czarne), w sumie około 250g po obraniu ze skórki,
  • 6 łyżek kakao 100%,
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Polewa daktylowo-kakaowa:

  • 1/2 szklanki suszonych daktyli,
  • 1,5 łyżki kakao 100%,
  • około 2 łyżki mleka lub napoju roślinnego.

Brownie z fasoli – sposób przygotowania

Ciasto

Najpierw dokładnie przepłukuję fasolę na sitku pod bieżącą, zimną wodą.
Następnie wrzucam do miski fasolę, obrane banany oraz wlewam olej i dokładnie blenduję je ze sobą ręcznym blenderem. Masa musi być dokładnie zblendowana, aby fasola nie była wyczuwalna w cieście.
Do zblendowanej masy dodaję kakao oraz sodę oczyszczoną i mieszam wszystko łyżką, aby składniki dobrze się połączyły.
Później w drugiej misce miksuję jajka na puszystą masę.

brownie z fasoli

Następnie do miski z jajeczną pianą dodaję masę fasolową i dokładnie mieszam łyżką aby składniki bardzo dobrze się ze sobą połączyły.

brownie z fasoli
Tak wygląda gotowa masa na brownie z fasoli 🙂

Na koniec wylewam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 40 minut.
W tym czasie przygotowuję polewę.

Polewa daktylowo-kakaowa

Zalewam suszone daktyle wrzątkiem, tak aby woda całkowicie je pokrywała i odstawiam na około 30 minut.
Później dodaję kakao oraz mleko i dokładnie blenduję masę na dość gęsty krem.
Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika i czekam, aż nieco przestygnie.
Wtedy nakładam na nie polewę daktylowo-kakaową.
Przed podaniem schładzam brownie w lodówce.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
159 kcal
Białko: 6,2g
Węglowodany: 21,0g
Tłuszcz: 6,0g
Błonnik pokarmowy: 3,5g
Ładunek glikemiczny: 8,8

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Po schłodzeniu ciasta faktycznie nie czuć fasoli. Ciasto nie jest słodkie i przez to jakby bez smaku. Gdyby daktyli dodać również do ciasta to na pewno byłoby lepsze.
    Zwykle tradycyjne brownie znika u nas w max 3 dni. To męczyliśmy przez ponad tydzień i końcówkę w końcu wyrzuciliśmy.

  2. Natalia Autor says:

    Hmm, każdy lubi coś innego 🙂 rzeczywiście dodanie daktyli do ciasta na pewno wzmocniło by jego słodycz 🙂 Natomiast to także kwestia użytych bananów, moje były już naprawdę bardzo przejrzałe przez co bardzo słodkie. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij