Ostatnio w mojej kuchni panuje moda na seler. Zaczynając od naciowego w wersji duszonej na maśle, dzisiaj dla odmiany propozycja z selerem korzeniowym w roli głównej. Zapraszam Was na przepyszną sałatkę Waldorf. Może stanowić osobny posiłek, lub towarzyszyć np. podczas mięsnego obiadu ze stekiem w roli głównej.

Dlaczego warto uwzględnić seler korzeniowy w swojej diecie?
Seler korzeniowy dostarcza witamin i składników minerałów, takich jak:
- Witamina C – wspiera odporność, działa antyoksydacyjnie,
- Witamina K – jest ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości,
- Witaminy z grupy B – wspierają układ nerwowy, poprawiają metabolizm,
- Potas – reguluje ciśnienie krwi i pracę serca,
- Fosfor i magnez – korzystne dla układu nerwowego i kości.
Ponadto, seler korzeniowy jest niskokaloryczny (około 40 kcal na 100 g), a dzięki dużej zawartości błonnika:
– poprawia trawienie,
– wspomaga uczucie sytości,
– reguluje poziom cukru we krwi,
– korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.
Sałatka Waldorf – składniki (6 porcji):
- 1 mały seler korzeniowy,
- 1 średnie jabłko lub 2 małe,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 szklanki rodzynek niesiarkowanych,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 3 garście rukolu,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- szczypta czarnego pieprzu i cynamonu cejlońskiego.

Sposób przygotowania
Seler korzeniowy obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Następnie wrzuć warzywo do garnka, zalej wodą i zagotuj. Trzymaj w gorącej wodzie przez około 3 minuty. W tym czasie umyj jabłko i pokrój je w kostkę. Następnie skrop jabłko łyżką soku z cytryny i wymieszaj. Później podgotowane kawałki selera ostudź, a następnie pokrój w słupki. Pokrojony seler również skrop łyżką soku z cytryny i dodaj do miski z kawałkami jabłka.

Dodaj tam także posiekane orzechy włoskie. Rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na około 2 minuty. Po tym czasie odcedź je i dorzuć do pozostałych składników wraz z rukolą. Dodaj także czarny pieprz, cynamon i dokładnie wymieszaj. Na koniec przygotuj sos. W tym celu dokładnie wymieszaj ze sobą majonez i jogurt naturalny. Sos dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę polecam schłodzić przed podaniem. Smacznego! 🙂
Jedna z 6 porcji sałatki to:
około 186 kcal
białko: 2,9g
węglowodany: 21,1g
tłuszcz: 11,5g
błonnik pokarmowy: 2,8g
ładunek glikemiczny: 9,1 (IG = 49,8)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂