Pieczone warzywa pod pomidorowym sosem

229

Prosty sposób na pyszną, rozgrzewającą i zdrową kolację to oczywiście pieczone warzywa. Tym razem padło na bakłażana, pora, cebulę i czosnek pod pomidorami. Uwielbiam takie proste i zdrowe dania, które robią się praktycznie same w piekarniku. Takie rozgrzewające kolacje są idealne w sezonie jesienno-zimowym. Zapraszam Was zatem do przepisu na aromatyczne, pieczone warzywa pod pomidorowym sosem.

Pieczone warzywa pod pomidorowym sosem

Pieczone warzywa pod pomidorowym sosem – składniki:

  • bakłażan,
  • 2 pory,
  • duża, biała cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 pomidory,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

Najpierw bakłażana kroję w kostkę.

Następnie siekam cebulkę i czosnek.

Pora kroję w talarki.

Wszystkie warzywa umieszczam w naczyniu żaroodpornym i dodaję do nich przyprawy oraz łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie mieszam.

Pomidory sparzam wrzątkiem, a później zdejmuję z nich skórkę. Kroję pomidory w kostkę i wrzucam do garnuszka. Dodaję koncentrat pomidorowy oraz łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiam szczyptą ziół prowansalskich i gotuje sos do czasu, aż nieco wyparuje sok z pomidorów.

pieczone warzywa pod pomidorowym sosem

Gotowym sosem polewam warzywa umieszczone w naczyniu żaroodpornym.

Na koniec zapiekam je w rozgrzanym na 185 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Tak przygotowane, upieczone, aromatyczne warzywa podaję z kromką żytniego chleba.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij