Pieczone warzywa pod pomidorowym sosem – danie z niskim ŁG. W jaki sposób wydobyć z pomidorów prozdrowotny likopen?

538

Prosty sposób na pyszną, rozgrzewającą i zdrową kolację to oczywiście pieczone warzywa. Tym razem padło na bakłażana, pora, cebulę i czosnek pod pomidorami. Uwielbiam takie proste i zdrowe dania, które robią się praktycznie same w piekarniku. Takie rozgrzewające kolacje są idealne w sezonie jesienno-zimowym. Zapraszam Was zatem do przepisu na aromatyczne, pieczone warzywa pod pomidorowym sosem. Dowiecie się także, w jaki sposób wydobyć z pomidorów prozdrowotny likopen.

Pieczone warzywa pod pomidorowym sosem
Pyszne, odżywcze i rozgrzewające danie prosto z piekarnika 🙂

Kilka słów o likopenie

Zanim przejdziemy do przepisu warto napisać kilka słów o likopenie, bo w poniższej propozycji kulinarnej będzie go sporo 🙂 Likopen to silny przeciwutleniacz, który nadaje warzywom i owocom charakterystyczny kolor czerwony, pomarańczowy lub żółty. Cenimy go za jego szerokie działanie prozdrowotne na organizm człowieka. Jego zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników, których nadmiar może doprowadzić do wielu chorób nowotworowych. Likopen jest karotenoidem, czyli substancją, która dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Połączenie likopenu i tłuszczu powoduje, że organizm człowieka lepiej go wchłania. Likopen znajdziemy przede wszystkim w pomidorach, arbuzie, dyni, czerwonej papryce, owocach dzikiej róży i morelach.

W jaki sposób można zwiększyć biodostępność likopenu?

  1. Z racji tego, że likopen jest „zamknięty” w danym produkcie, tutaj akurat w pomidorach, to warto poddać je obróbce termicznej. Najlepiej jest je ugotować albo upiec. W przypadku plastrów pomidora, które chcemy zjeść na kanapce, warto uprzednio chociaż sparzyć pomidory. Traktując je wysoką temperaturą znacznie zwiększamy biodostępność likopenu.
  2. Z uwagi na fakt, że likopen jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, to warto łączyć dany produkt bogaty w likopen właśnie z tłuszczem. Czyli tak jak w poniższym przepisie mamy połączenie pomidora i oliwy z oliwek.

Pieczone warzywa pod pomidorowym sosem – składniki (2 porcje):

  • bakłażan,
  • 2 pory,
  • duża, biała cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 pomidory,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

Najpierw bakłażana kroję w kostkę.
Następnie siekam cebulkę i czosnek.
Pora kroję w talarki.
Później wszystkie warzywa umieszczam w naczyniu żaroodpornym i dodaję do nich przyprawy oraz łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie mieszam.
Pomidory sparzam wrzątkiem, a później zdejmuję z nich skórkę. Następnie kroję pomidory w kostkę i wrzucam do garnuszka. Dodaję koncentrat pomidorowy oraz łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiam szczyptą ziół prowansalskich i gotuję sos do czasu, aż nieco wyparuje sok z pomidorów.

pieczone warzywa pod pomidorowym sosem
W trakcie przygotowań 🙂

Gotowym sosem polewam warzywa umieszczone w naczyniu żaroodpornym.
Na koniec zapiekam je w rozgrzanym na 185 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 30 minut.
Tak przygotowane, upieczone, aromatyczne warzywa podaję z kromką żytniego chleba na zakwasie. A dlaczego warto jeść chleb na zakwasie przeczytacie tutaj.

Smacznego! 🙂

Jedna porcja bez uwzględnienia pieczywa to:
około 263 kcal
Białko: 8,2 g
Węglowodany: 39,2 g
Tłuszcz: 11,3 g
Błonnik pokarmowy: 13,5 g
Ładunek glikemiczny: 5,7
(niski)

Spróbuj także:

Masz ochotę na gotową dietę z niskim ładunkiem glikemicznym? Zerknij do mojego sklepu 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij