Jesień i zima to czas, gdy powinniśmy spożywać jak najwięcej kiszonek. A czy wiecie, że jest różnica między produktami kiszonymi, a kwaszonymi? Więcej o tym pisałam tutaj. Sprawdźcie, aby wiedzieć po które produkty warto sięgnąć i dlaczego 🙂 Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszną sałatkę właśnie z wykorzystaniem tych prozdrowotnych składników. Oto sałatka jajeczna z kiszonymi ogórkami, porem i kukurydzą. Bardzo smaczna i jak zwykle prosta w przygotowaniu. Polecam 🙂 Sprawdzi się idealnie na kolację albo jako poczęstunek dla gości.
Sałatka jajeczna z kiszonymi ogórkami, porem i kukurydzą – składniki:
- 5 jajek,
- 1 duży por,
- 5 kiszonych ogórków,
- 150g kukurydzy konserwowej,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka majonezu,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw jajka gotujemy na twardo.
W tym czasie ogórki kroimy w kostkę, a pora w talarki.
Kukurydzę wrzucamy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą.
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia.
Ugotowane jajka schładzamy i obieramy ze skorupek.
Również kroimy je w kostkę i dorzucamy do naczynia.
Na koniec dodajemy jogurt naturalny oraz majonez i całość doprawiamy.
Mieszamy i gotowe.
Smacznego! 🙂
A jak jest u Was z jedzeniem kiszonek? Mam nadzieję, że często występują w Waszym menu. Działają korzystnie na naszą mikroflorę, a to podstawa, aby cieszyć się zdrowiem.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂