Pieczone warzywa z pokruszoną fetą

1.1K

Pieczone warzywa z pokruszoną fetą to pyszny sposób na fajną i zdrową kolację. Jeśli zostało Wam kilka ugotowanych ziemniaków z obiadu to one idealnie nadadzą się, aby je wykorzystać. Do tego kilka innych warzyw, które akurat macie w domu, mały dodatek fety i lekka kolacja gotowa! Bardzo polecam, bo warzyw nigdy za wiele w zdrowej diecie! A ten posiłek jest o tyle fajny, że w sumie robi się sam w piekarniku 🙂

pieczone warzywa z pokruszoną fetą

Pieczone warzywa z pokruszoną fetą – składniki (2 porcje):

  • 3 małe ziemniaczki,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 czerwona cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżki suszonej bazylii,
  • ser feta, 40g,
  • opcjonalnie garść kiełków słonecznika do dekoracji.

Pieczone warzywa z pokruszoną fetą – sposób przygotowania

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni, opcja góra-dół.
  2. Następnie pokrój podgotowane wcześniej ziemniaki.
  3. Dodaj do nich pokrojoną paprykę, cebulę, posiekany czosnek.
  4. Następnie umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z papierem do pieczenia.
  5. Później skrop je oliwą z oliwek, dopraw suszoną bazylią i dokładnie wymieszaj.
  6. Piecz przez około 20 minut.
  7. Na koniec upieczone już warzywa posyp pokruszoną fetą i opcjonalnie dodaj do nich kiełki słonecznika.

Smacznego! 🙂

Jedna porcja to:
około 283 kcal
Białko: 7,0g
Węglowodany: 33,3g
Tłuszcz: 14,6g
Błonnik pokarmowy: 4,3g
Ładunek glikemiczny: 13,8

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij