Pieczone warzywa z pokruszoną fetą to pyszny sposób na fajną i zdrową kolację. Jeśli zostało Wam kilka ugotowanych ziemniaków z obiadu to one idealnie nadadzą się, aby je wykorzystać. Do tego kilka innych warzyw, które akurat macie w domu, mały dodatek fety i lekka kolacja gotowa! Bardzo polecam, bo warzyw nigdy za wiele w zdrowej diecie! A ten posiłek jest o tyle fajny, że w sumie robi się sam w piekarniku 🙂
Pieczone warzywa z pokruszoną fetą – składniki (2 porcje):
- 3 małe ziemniaczki,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżki suszonej bazylii,
- ser feta, 40g,
- opcjonalnie garść kiełków słonecznika do dekoracji.
Pieczone warzywa z pokruszoną fetą – sposób przygotowania
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni, opcja góra-dół.
- Następnie pokrój podgotowane wcześniej ziemniaki.
- Dodaj do nich pokrojoną paprykę, cebulę, posiekany czosnek.
- Następnie umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z papierem do pieczenia.
- Później skrop je oliwą z oliwek, dopraw suszoną bazylią i dokładnie wymieszaj.
- Piecz przez około 20 minut.
- Na koniec upieczone już warzywa posyp pokruszoną fetą i opcjonalnie dodaj do nich kiełki słonecznika.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 283 kcal
Białko: 7,0g
Węglowodany: 33,3g
Tłuszcz: 14,6g
Błonnik pokarmowy: 4,3g
Ładunek glikemiczny: 13,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂