Sezon na bób trwa w najlepsze więc musimy z niego korzystać! Oprócz klasycznego dania w postaci lekko podsmażonego bobu z czosnkiem na masełku, polecam Wam wykorzystać go jako dodatek do pieczywa. Oto przepyszna pasta z bobu, którą robi się błyskawicznie. Smakuje rewelacyjnie! Moim zdaniem powinna ona koniecznie zagościć w Waszym menu i urozmaicić dietę 🙂

Pasta z bobu – składniki (6 porcji):
- 200g bobu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu.
Pasta z bobu – sposób przygotowania
Najpierw wrzuć bób do lekko osolonego wrzątku i gotuj go przez około 5 minut. Następnie obierz go z łupin. Dodaj do niego oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek i zblenduj wszystko na gładką pastę. Na koniec możesz delikatnie doprawić pastę solą i pieprzem. Pastę nakładaj na świeże pieczywo, np. na chlebek z płatkami jaglanymi. Smakuje wyśmienicie!
JEDNA PORCJA PASTY TO:
około 76 kcal
Białko: 2,7g
Węglowodany: 6,4g
Tłuszcz: 5,2g
Błonnik pokarmowy: 2,5g
Ładunek glikemiczny: 1,4
Bób to warzywo, które występuje sezonowo, zatem koniecznie powinno zagościć w naszej diecie. Jest bardzo zdrowy, pyszny i można wykorzystać go na wiele różnych sposobów. Pamiętajcie, że sezonowe warzywa i owoce są dla nas najzdrowsze, dlatego, gdy tylko się pojawiają powinniśmy z nich skorzystać i włączyć do naszego menu.
Spróbuj także:
– pasta z bakłażana,
– z awokado.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Bardzo podobną ostatnio robiliśmy do kanapek. Szkoda tylko, że na bób jest taki krótki sezon.