Tym razem coś dla wszystkich maluchów. Przepyszny bananowo-cynamonowy ryż na mleku. Może stanowić super śniadanko albo kolację. U nas gości zawsze wtedy, gdy zostanie mi nieco ugotowanego ryżu z obiadu. Wtedy zwykle wykorzystuję go właśnie w taki sposób, a moja Zosia jest zadowolona 🙂 Oczywiście można specjalnie dla tego dania ugotować ryż, ale chyba lepiej zaoszczędzić trochę czasu i wykorzystać to, co nam zostało 🙂 Zapraszam do prostego przepisu! Wersja podstawowa to po prostu ryż z bananem i cynamonem, ale ja zawsze wzbogacam danie nasionami chia oraz amarantusem. Nie jest to konieczne ale na pewno bardzo wartościowe 🙂
Bananowo-cynamonowy ryż na mleku – składniki:
- około 50g ugotowanego ryżu basmati,
- łyżeczka nasion chia,
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego,
- 1/3 dojrzałego banana,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- około 1 szklanka mleka 2%.
Sposób przygotowania
Najpierw wrzucam do garnuszka ryż, nasiona chia oraz amarantus.
Następnie dodaję rozgniecionego widelcem banana oraz cynamon.
Całość zalewam mlekiem i gotuję na małym ogniu mieszając w trakcie.
Smacznego! 🙂
A czy Wy staracie się wykorzystywać pozostałości z obiadu do przygotowania innego posiłku? Moim zdaniem to duża oszczędność czasu i także prosty sposób na urozmaicenie diety. W bardzo łatwy sposób można wykorzystać wszelkie kasze, ryże, makarony np. do stworzenia pysznych i odżywczych sałatek na kolację 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 PORCJI:
około 389 kcal
Białko: 13,2g
Węglowodany: 68,6g
Tłuszcz: 7,0g
Błonnik pokarmowy: 5,2g
Ładunek glikemiczny: 29,5 (IG = 47,1)
Zachęcam do sprawdzenia najlepszych przepisów dla dzieci, które zebrałam w tym e-booku 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂