Pomysłów obiadowych z wykorzystaniem kurczaka jest mnóstwo, ale ten na pewno mniej znany 🙂 Zachęcam do wypróbowania – kurczak a’la fajita zaskoczy Was smakiem i aromatem. No i oczywiście, jak zwykle, prostotą wykonania 🙂
Składniki (2 porcje):
- pierś z kurczaka, 200g,
- imbir, 5 plasterków,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny lub limonki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- masło klarowane, 1 łyżeczka,
- 1 mała czerwona cebulka,
- 3 papryki (najlepiej czerwona, zielona i żółta),
- przyprawy: szczypta słodkiej papryki, szczypta curry, szczypta ostrej papryki, mała szczypta kminku, mała szczypta czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw kurczaka kroimy w wąskie paski. Następnie dodajemy do niego wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, plastry imbiru, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Marynujemy mięso minimum przez 1h w lodówce. Później cebulę i papryki kroimy w paski. Na patelni rozgrzewam masło klarowane i krótko podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy zamarynowanego kurczaka i całość podsmażamy. Gdy kurczak się zarumieni, dodajemy także papryki i całość podlewamy około 1/4 szklanki wody. Dusimy przez około 10 minut pod przykryciem.
Gotowe danie można podać np. z ulubioną kaszą.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
339kcal
Białko: 26,9g
Węglowodany: 28,6g
Tłuszcz: 12,7g
Błonnik pokarmowy: 8,3g
Ładunek glikemiczny: 4,5
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂