Co najlepiej sprawdza się w ponure, jesienne wieczory? Oczywiście budyń czekoladowy! Poprawa humoru gwarantowana od zaraz 🙂 Polecam zarówno maluchom jak i ich rodzicom. Taki budyń można bardzo łatwo i szybko przygotować samodzielnie w domu. Ja jestem zwolenniczką takich deserów, dlatego dzielę się z Wami przepisem na przepyszny, domowy budyń czekoladowy.
Budyń czekoladowy – składniki (2 porcje):
- 2 szklanki napoju migdałowego lub mleka,
- czubata łyżka prawdziwego kakao,
- łyżeczka syropu daktylowego (lub więcej jeśli wolicie coś słodszego),
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Sposób przygotowania
Najpierw odlej pół szklanki napoju migdałowego i dodaj kakao, syrop daktylowy oraz skrobię ziemniaczaną.
Dokładnie wszystko wymieszaj aby nie było grudek.
Następnie zagotuj w garnuszku pozostałe 1,5 szklanki napoju. Gdy zacznie się gotować, to dodaj rozpuszczoną, kakaową zawartość.
Wszystko mieszaj i gotuj przez około minutę aż konsystencja będzie wystarczająco gęsta.
Gotowy budyń przelej do miseczek i podawaj np. z wybranym owocem.
Smacznego! 🙂
A jaki jest Wasz ulubiony smak budyniu? Przygotowujecie go sami w domu, czy raczej korzystacie z gotowych saszetek? Co prawda na rynku są już dostępne gotowe budynie z całkiem dobrym składem, ale w zasadzie przygotowanie takiego deseru z gotowca zajmuje tyle samo czasu, co zrobienie go od początku samemu. Którą wersję wolicie? 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂