Budyń czekoladowy

618

Co najlepiej sprawdza się w ponure, jesienne wieczory? Oczywiście budyń czekoladowy! Poprawa humoru gwarantowana od zaraz 🙂 Polecam zarówno maluchom jak i ich rodzicom. Taki budyń można bardzo łatwo i szybko przygotować samodzielnie w domu. Ja jestem zwolenniczką takich deserów, dlatego dzielę się z Wami przepisem na przepyszny, domowy budyń czekoladowy.

budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy – składniki (2 porcje):

  • 2 szklanki napoju migdałowego lub mleka,
  • czubata łyżka prawdziwego kakao,
  • łyżeczka syropu daktylowego (lub więcej jeśli wolicie coś słodszego),
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Sposób przygotowania

Najpierw odlej pół szklanki napoju migdałowego i dodaj kakao, syrop daktylowy oraz skrobię ziemniaczaną.

Dokładnie wszystko wymieszaj aby nie było grudek.

Następnie zagotuj w garnuszku pozostałe 1,5 szklanki napoju. Gdy zacznie się gotować, to dodaj rozpuszczoną, kakaową zawartość.

Wszystko mieszaj i gotuj przez około minutę aż konsystencja będzie wystarczająco gęsta.

Gotowy budyń przelej do miseczek i podawaj np. z wybranym owocem.

Smacznego! 🙂

A jaki jest Wasz ulubiony smak budyniu? Przygotowujecie go sami w domu, czy raczej korzystacie z gotowych saszetek? Co prawda na rynku są już dostępne gotowe budynie z całkiem dobrym składem, ale w zasadzie przygotowanie takiego deseru z gotowca zajmuje tyle samo czasu, co zrobienie go od początku samemu. Którą wersję wolicie? 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij