Jabłkowe racuszki z mąki ryżowej

362

Czasami i ja mam chwile słabości… ostatnio na przykład chodziły za mną pyszne, puszyste racuchy! No i co tu zrobić? Oczywiście wymyśliłam ich lepszą pod każdym względem wersję 🙂 Zapraszam do przepisu na jabłkowe racuszki z maki ryżowej. Sprawdzą się idealnie dla osób nietolerujących glutenu i laktozy.

Jabłkowe racuszki z mąki ryżowej – składniki (na 12 sztuk):


– mąka ryżowa, 3 szklanki,
– mleko kokosowe, 2 szklanki,
– jaja, 2 sztuki,
– 2 średniej wielkości starte jabłka (mogą być pokrojone w małe kawałki),
– miód, 2 łyżki,
– cynamon cejloński, 1 łyżeczka,
– proszek do pieczenia, 1 łyżeczka,
– olej kokosowy/masło klarowane, około 2 łyżki (do smażenia).

Jabłkowe racuszki z mąki ryżowej – sposób przygotowania

  1. Najpierw jajka ubijam z mlekiem i miodem.
  2. Następnie dodaję mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i ponownie miksuję.
  3. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli nie ma- można dodać więcej/mniej mąki.
  4. Na koniec dodaję starte jabłka i całość mieszam.
  5. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i smażę racuchy, około 2 minuty na każdej stronie.
  6. Racuszki można udekorować cukrem pudrem lub domową konfiturą ale nie trzeba – bez dodatków i tak smakują PRZEPYSZNIE! 🙂

Dlaczego wybrałam mąkę ryżową?
– jest ona świetnym zamiennikiem mąki pszennej i idealnie nadaje się do wypieków,
– nie powoduje uczuleń i alergii,
– mogą ją stosować osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij