Czasami i ja mam chwile słabości… ostatnio na przykład chodziły za mną pyszne, puszyste racuchy! No i co tu zrobić? Oczywiście wymyśliłam ich lepszą pod każdym względem wersję 🙂 Zapraszam do przepisu na jabłkowe racuszki z maki ryżowej. Sprawdzą się idealnie dla osób nietolerujących glutenu i laktozy.

Jabłkowe racuszki z mąki ryżowej – składniki (na 12 sztuk):
- mąka ryżowa, 3 szklanki,
- mleko kokosowe z kartonika (real thai), 2 szklanki,
- jaja, 2 sztuki,
- 2 średniej wielkości starte jabłka (mogą być pokrojone w małe kawałki),
- miód, 2 łyżki,
- cynamon cejloński, 1 płaska łyżeczka,
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka,
- olej kokosowy/masło klarowane, około 2 łyżki (do smażenia).
Jabłkowe racuszki z mąki ryżowej – sposób przygotowania
- Najpierw jajka ubijam z mlekiem i miodem.
- Następnie dodaję mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i ponownie miksuję.
- Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli nie ma- można dodać więcej/mniej mąki.
- Na koniec dodaję starte jabłka i całość mieszam.
- Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i smażę racuchy, około 2 minuty na każdej stronie.
- Racuszki można udekorować cukrem pudrem lub domową konfiturą ale nie trzeba – bez dodatków i tak smakują PRZEPYSZNIE! 🙂
Dlaczego wybrałam mąkę ryżową?
– jest ona świetnym zamiennikiem mąki pszennej i idealnie nadaje się do wypieków,
– nie powoduje uczuleń i alergii,
– mogą ją stosować osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu.
Jeden racuszek to:
około 197 kcal
Białko: 3,9g
Węglowodany: 37,7g
Tłuszcz: 3,5g
Błonnik pokarmowy: 1,7g
Ładunek glikemiczny: 30,3 (IG = 84,4)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂