Jesienne śniadania powinny być rozgrzewające, energetyczne, wzmacniające organizm, no i oczywiście pyszne. Takie założenia idealnie spełnia rozgrzewająca jaglanka wzmacniająca odporność. Wspaniałe rozpoczęcie dnia i naturalne wsparcie odporności dla całej rodziny. Polecam wszystkim, zarówno rodzicom jak i maluchom. Moja dwulatka uwielbia takie śniadanko. A mnie to bardzo cieszy, bo wiem, że dostaje wszystko co najlepsze o poranku 🙂
Dlaczego kasza jaglana jest nazywana „królową wśród kasz”?
- jest zasadotwórcza i pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
- zawiera witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę,
- nie zawiera glutenu dzięki czemu może zagościć w menu osób z celiakią,
- dostarcza organizmowi krzemu, odpowiadającego za zdrowe stawy, mocne włosy i paznokcie, oraz prawidłową przemianę materii,
- jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna – idealna dla małych brzuszków,
- ma właściwości antywirusowe,
- zmniejsza stany zapalny błon śluzowych, wysuszając nadmiar wydzieliny i tym samym pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę,
- jest rozgrzewająca i sycąca.
Rozgrzewająca jaglanka wzmacniająca odporność – składniki (4 porcje):
- 200g kaszy jaglanej (2 woreczki),
- 2 łyżeczki masła klarowanego,
- około 1cm kawałek imbiru,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- szczypta kurkumy i czarnego pieprzu,
- garść rodzynek niesiarkowanych,
- około 3 szklanki wrzątku, niesłodzonego napoju roślinnego lub mleka.
Sposób przygotowania
Aby znacznie skrócić czas gotowania o poranku, warto moczyć kaszę przez noc w wodzie. Rano wystarczy ją porządnie przepłukać na sitku przed gotowaniem.
Najpierw do garnuszka wrzucamy masło klarowane, dodajemy starty imbir, szczyptę cynamonu i kurkumy.
Całość przesmażamy i gdy zacznie się ulatniać aromatyczny zapach przypraw, to dorzucamy także kaszę i garść rodzynek.
Zalewamy wszystko wrzątkiem lub napojem roślinnym albo mlekiem.
Gotujemy przez około 15 minut na średnim ogniu, mieszając w trakcie.
Gotową jaglankę możemy także podać z ulubionymi orzechami lub świeżymi, sezonowymi owocami.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI NA MLEKU MIGDAŁOWYM NIESŁODZONYM, BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW:
około 275 kcal
Białko: 6,8 g
Węglowodany: 43,7 g
Tłuszcz: 8,1 g
Błonnik pokarmowy: 4,6 g
Ładunek glikemiczny: 30,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂