Rozgrzewająca jaglanka wzmacniająca odporność. Dlaczego kaszę jaglaną nazywamy “królową wśród kasz”?

4.3K

Jesienne śniadania powinny być rozgrzewające, energetyczne, wzmacniające organizm, no i oczywiście pyszne. Takie założenia idealnie spełnia rozgrzewająca jaglanka wzmacniająca odporność. Wspaniałe rozpoczęcie dnia i naturalne wsparcie odporności dla całej rodziny. Polecam wszystkim, zarówno rodzicom jak i maluchom. Moja dwulatka uwielbia takie śniadanko. A mnie to bardzo cieszy, bo wiem, że dostaje wszystko co najlepsze o poranku 🙂

rozgrzewająca kasza jaglana wzmacniająca odporność
Zosieńka uwielbia taką jaglankę! 🙂

Dlaczego kasza jaglana jest nazywana „królową wśród kasz”?

  • jest zasadotwórcza i pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
  • zawiera witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę,
  • nie zawiera glutenu dzięki czemu może zagościć w menu osób z celiakią,
  • dostarcza organizmowi krzemu, odpowiadającego za zdrowe stawy, mocne włosy i paznokcie, oraz prawidłową przemianę materii,
  • jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna – idealna dla małych brzuszków,
  • ma właściwości antywirusowe,
  • zmniejsza stany zapalny błon śluzowych, wysuszając nadmiar wydzieliny i tym samym pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę,
  • jest rozgrzewająca i sycąca.

Rozgrzewająca jaglanka wzmacniająca odporność – składniki (4 porcje):

  • 200g kaszy jaglanej (2 woreczki),
  • 2 łyżeczki masła klarowanego,
  • około 1cm kawałek imbiru,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego,
  • szczypta kurkumy i czarnego pieprzu,
  • garść rodzynek niesiarkowanych,
  • około 3 szklanki wrzątku, niesłodzonego napoju roślinnego lub mleka.

Sposób przygotowania

Aby znacznie skrócić czas gotowania o poranku, warto moczyć kaszę przez noc w wodzie. Rano wystarczy ją porządnie przepłukać na sitku przed gotowaniem.

Najpierw do garnuszka wrzucamy masło klarowane, dodajemy starty imbir, szczyptę cynamonu i kurkumy.
Całość przesmażamy i gdy zacznie się ulatniać aromatyczny zapach przypraw, to dorzucamy także kaszę i garść rodzynek.
Zalewamy wszystko wrzątkiem lub napojem roślinnym albo mlekiem.
Gotujemy przez około 15 minut na średnim ogniu, mieszając w trakcie.

Gotową jaglankę możemy także podać z ulubionymi orzechami lub świeżymi, sezonowymi owocami.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI NA MLEKU MIGDAŁOWYM NIESŁODZONYM, BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW:
około 275 kcal
Białko: 6,8 g
Węglowodany: 43,7 g
Tłuszcz: 8,1 g
Błonnik pokarmowy: 4,6 g

Ładunek glikemiczny: 30,1

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij