Budyń malinowo-bananowy

969

Dziś mam coś pysznego dla najmłodszych 🙂 Budyń malinowo-bananowy. Pyszny, słodki, prosty w przygotowaniu. Oczywiście bez dodatku cukru. Dedykowany maluchom choć oczywiście rodzice także mogą się nim zajadać. Polecamy, nam bardzo smakuje 🙂 Do przygotowania tego budyniu użyłam liofilizowanej, sproszkowanej maliny. To bardzo fajna alternatywa na zimę, gdy sezon na maliny minął. Owoce liofilizowane zachowują swoją wartość odżywczą więc jak najbardziej polecam je do wykorzystania w swojej diecie.

ń malinowo-bananowy

Budyń bananowo-malinowy – składniki:

  • 1/2 bardzo dojrzałego banana,
  • czubata łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki sproszkowanej, liofilizowanej maliny,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • wybrane owoce i bakalie do dekoracji.

Budyń malinowo-bananowy – sposób przygotowania

  1. Najpierw blendujemy ze sobą banana, skrobię, malinę liofilizowaną i pół szklanki mleka.
  2. Następnie w garnuszku zagotowujemy szklankę mleka.
  3. Gdy mleko zacznie się gotować, to dodajemy malinowo-bananową masę i całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty na małym ogniu mieszając w trakcie.
  4. Gotowy budyń możemy jakoś fajnie ozdobić aby jeszcze bardziej zachęcić malucha do jedzenia.

Smacznego! 🙂

A Wy wykorzystujecie liofilizowane owoce w swojej kuchni? Można je dodawać do wielu posiłków, np. placuszków, jaglanek, owsianek. Nie tylko pysznie smakują ale także dodają fajnego koloru różnym daniom 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. ale ślicznie udekorowany

    1. Natalia Autor says:

      🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij