Malinowa kasza manna

367

Malinowa kasza manna, czyli słodki posiłek dla najmłodszych. U nas w formie misia, bo Zosia ostatnio bardzo lubi swoje misiowe pluszaki. Taka kasza fantastycznie sprawdzi się jako pyszna, rozgrzewająca kolacja. Jest to idealny posiłek przed snem dla najmłodszych. W sezonie jesienno-zimowym warto dosłodzić ją miodem, który działa wspomagająco na układ odpornościowy. Ma także właściwości bakteriobójcze. Pamiętajcie jednak, że miód podajemy dzieciom dopiero po ukończeniu roku. Zapraszam zatem na prosty przepis na malinową kaszę manną. Jestem pewna, że zasmakuje wszystkim dzieciom 🙂

malinowa kasza manna

Malinowa kasza manna – składniki (1 porcja):

  • około 3/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżka liofilizowanej, sproszkowanej maliny + szczypta do dekoracji,
  • kilka świeżych malin,
  • łyżeczka miodu.

Malinowa kasza manna – sposób przygotowania

Najpierw wlewam do garnuszka mleko i dodaję liofilizowaną malinę.

Zagotowuję.

Gdy mleko zaczyna się gotować, to wsypuję stopniowo kaszę i intensywnie mieszam, aby nie było żadnych grudek.

Gdy kasza zaczyna gęstnieć, to zdejmuję garnuszek z ognia i czekam, aż nieco przestygnie.

Wtedy dodaję także miód i dokładnie mieszam kaszkę.

Na koniec przyozdabiam ją szczyptą sproszkowanej maliny i świeżymi owocami.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij