Zapiekany ryż z owocami

864

Mam dla Was pomysł na coś pysznego, słodkiego i zdrowego. Sprawdzi się jako rozgrzewające śniadanko albo podwieczorek. Oto zapiekany ryż z owocami 🙂 Tak naprawdę można przygotować go na wiele różnych sposobów, w zależności od owoców, które akurat mamy pod ręką. Ja wykorzystałam gruszkę, banana, a także suszone daktyle. Wyszło pycha! 🙂 Propozycja sprawdzi się także w menu dla najmłodszych.

Zapiekany ryż z owocami – składniki (2 porcje):

  • około 1 szklanka ugotowanego ryżu basmati (mi akurat został z obiadu poprzedniego dnia),
  • 1 banan,
  • 1 gruszka,
  • 2-3 suszone daktyle,
  • 1/2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania

Najpierw nastawiamy piekarnik na 200 stopni funkcja termoobieg.

Następnie w naczyniu żaroodpornym mieszamy ugotowany ryż i pokrojone owoce oraz daktyle.

Później doprawiamy także cynamonem i dodajemy masło.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut.

Tak jak pisałam wcześniej, możecie użyć dowolnych owoców i bakalii, w zasadzie wszystko to, co jest pod ręką.

Smacznego! 🙂

Jestem pewna, że to słodkie danie skradnie Wasze kubki smakowe. Jest to naprawdę wspaniały i aromatyczny przepis z wykorzystaniem ryżu. Oczywiście w zdrowej diecie takie słodkości nie powinny pojawiać się często, ale od czasu do czasu mogą 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie  Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij