Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy pankejki i często goszczą one u nas na śniadanie. Aby zaoszczędzić czas o poranku, przygotowuję ciasto poprzedniego dnia wieczorem i wkładam je do lodówki. Tym samym rano tylko smażę placuszki na naszej ulubionej patelni z buźkami. Tym razem mam dla Was przepis na pankejki kakaowe na kefirze. Pyszne i zadowolą każdego z domowników. Oczywiście szczególnie polecam je najmłodszym. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym i owocami. Pychotka! 🙂
Pankejki kakaowe na kefirze – składniki (16 sztuk):
- 400g kefiru,
- 200g mąki (u mnie orkiszowa jasna),
- 3 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki prawdziwego kakao,
- szczypta sproszkowanej stewii,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Pankejki kakaowe na kefirze – sposób przygotowania
Przygotowanie tych kakaowych pankejków jest bardzo proste 🙂
Wszystko składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładkie ciasto.
Smażymy na beztłuszczowej patelni z dwóch stron do zarumienienia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami 🙂
Smacznego! 🙂
A czy u Was często goszczą takie placuszki na śniadanie? Czy Wasze dzieci przepadają za nimi? 🙂
Spróbuj także:
- placuszki kokosowo-bananowe,
- szybkie placuszki z kaszą manną,
- placuszki jogurtowe z chia,
- placuszki kakaowe na szybko.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂