Owsiane crumble to jeden z tych deserów, który najlepiej smakuje w szare i ponure jesienne dni. Chociaż oczywiście możemy go przygotować o każdej porze roku 🙂 Zaletą tego deseru jest prostota wykonania, niewielka ilość składników i fakt, że zawsze wychodzi doskonały! 🙂 Dla wszystkich łasuchów, którzy dbają o swoje zdrowie owsiane crumble to idealne rozwiązanie! Połączenie naturalnej słodyczy owoców z dodatkiem błonnika z płatków owsianych. Polecam! 🙂
Owsiane crumble – składniki (2 porcje):
– 1 szklanka płatków owsianych górskich,
– 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego,
– szczypta cynamonu,
– ulubione owoce (najlepiej o niskim IG), u mnie: garść malin, garść borówek i dwie małe brzoskwinie.
Owsiane crumble – sposób przygotowania
Najpierw płatki owsiane wymieszaj z olejem kokosowym i cynamonem i krótko zblenduj, tak aby część płatków nadal pozostała w całości.
Następnie brzoskwinie pokrój w kostkę i wymieszaj z pozostałymi owocami.
Na koniec włóż do naczynia żaroodpornego owoce, a na nie kruszonkę.
Zapiekaj przez około 30 minut w 200 stopniach. Smacznego! 🙂
To jeden z moich ulubionych deserów. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o korzyściach płynących ze spożywania płatków owsianych, zapraszam tutaj.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂