Co powiecie na budyń w bardzo zdrowej i odżywczej wersji? Do tego fantastyczny w smaku. No bo przecież połączenie banana i masła orzechowego musi dobrze smakować, prawda? 🙂 Budyń orzechowo-bananowy z kaszy jaglanej to moja propozycja na bardzo sycące śniadanie zarówno dla małych jak i dużych. Przygotujecie go błyskawicznie, pod warunkiem, że zalejecie kaszę jaglaną na noc wodą i będziecie ją do rana moczyć. Wtedy samo przygotowanie tego posiłku zajmie Wam około 7 minut. To chyba w sam raz przy zabieganym poranku z dziećmi? 🙂 Ten budyń z kaszy jaglanej często u nas gości i bardzo szybko znika z miseczek. Smakuje wszystkim, małej Zosi także, zatem polecamy go także maluchom.
Budyń bananowo-orzechowy z kaszy jaglanej – składniki (2 porcje):
- woreczek kaszy jaglanej (100g),
- 2 łyżki masła orzechowego 100%,
- 1 średni banan,
- 1 szklanka mleka 2% (lub niesłodzonego napoju roślinnego),
- garść borówek,
- łyżeczka sezamu.
Sposób przygotowania
Najpierw wsypujemy kaszę jaglaną do naczynia i zalewamy ją wodą. Moczymy przez noc.
Następnego dnia, rano, przepłukujemy kaszę na sitku pod bieżącą wodą.
Później wrzucamy ją do garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut.
Po tym czasie zestawiamy kaszę na bok.
Na koniec dodajemy banana oraz masło orzechowe i całość blendujemy ręcznym blenderem na gładki krem.
Można dodać odrobinę mleka lub wody w zależności od ulubionej konsystencji. Nam odpowiada bardzo gęsta.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA BEZ DODATKÓW TO:
około 417kcal
Białko: 14,7g
Węglowodany: 59,9g
Tłuszcz: 14,5g
Błonnik pokarmowy: 7,4g
Ładunek glikemiczny: 37,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂