Domowe lody bez cukru, glutenu i laktozy

2.1K

Tym razem mam dla Was przepis na domowe lody bez cukru, glutenu i laktozy. Najpyszniejsze i najzdrowsze bo bez zbędnych dodatków, z prostym i czystym składem. Sekretem naszych domowych lodów jest pokrojony w plasterki dojrzały banan, którego w ten sposób należy wcześniej zamrozić. A później już możemy dowolnie łączyć go z innymi składnikami, w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać. Dziś zapraszamy na lody o smaku owoców leśnych z wyczuwalną nutką orzechów 🙂

Domowe lody - bez cukru, glutenu, laktozy
Domowe lody - bez cukru, glutenu, laktozy

Składniki (2 porcje):

  • 1 dojrzały banan,
  • 200g niesłodzonego jogurtu kokosowego prosto z lodówki,
  • 2 łyżki masła orzechowego 100%,
  • 80g mieszanki mrożonych owoców leśnych.

Domowe lody bez cukru i laktozy – sposób przygotowania

Przygotowanie domowych lodów jest bardzo szybkie i proste. To także wspaniała zabawa dla najmłodszych 🙂

Najpierw obieramy banana i kroimy go w plasterki. Tak przygotowany owoc wkładamy do zamrażarki. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy niezbyt dokładnie. Gotowe lody zjadamy od razu po przygotowaniu.

Smacznego! 🙂

Domowe lody - bez cukru, glutenu, laktozy
Zosieńka i Antoś oczywiście pomagali w przygotowaniu pysznych lodów 🙂

JEDNA PORCJA LODÓW TO:
około 223kcal
Białko: 6,0g
Węglowodany: 25,4g
Tłuszcz: 12,5g
Błonnik pokarmowy: 4,7g
Ładunek glikemiczny: 12,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij