Tym razem mam dla Was przepis na domowe lody bez cukru, słodzików, glutenu i laktozy. Najpyszniejsze i najzdrowsze bo bez zbędnych dodatków, z prostym i czystym składem. W sam raz dla alergików. Sekretem naszych domowych lodów jest pokrojony w plasterki dojrzały banan, którego w ten sposób należy wcześniej zamrozić. A później już możemy dowolnie łączyć go z innymi składnikami, w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać. Dziś zapraszamy na lody o smaku owoców leśnych z wyczuwalną nutką orzechów 🙂
Składniki (2 porcje):
- 1 dojrzały banan,
- 200g niesłodzonego jogurtu kokosowego prosto z lodówki,
- 2 łyżki masła orzechowego 100%,
- 80g mieszanki mrożonych owoców leśnych.
Domowe lody – sposób przygotowania
Przygotowanie domowych lodów jest bardzo szybkie i proste. To także wspaniała zabawa dla najmłodszych 🙂
Najpierw obieramy banana i kroimy go w plasterki. Tak przygotowany owoc wkładamy do zamrażarki. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy niezbyt dokładnie. Gotowe lody zjadamy od razu po przygotowaniu.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA LODÓW TO:
około 223 kcal
Białko: 6,0g
Węglowodany: 25,4g
Tłuszcz: 12,5g
Błonnik pokarmowy: 4,7g
Ładunek glikemiczny: 12,2 (IG = 49,6)
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji!
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂