Ciastka owsiane z bakaliami

722

Oto najlepsze ciasteczka owsiane jakie jadłam 🙂 A to dlatego, że są pyszne, nie dodaję do nich ani grama rafinowanego cukru, mają w sobie mnóstwo bakalii i znikają w mgnieniu oka! To chyba najlepsza ich rekomendacja. Takie ciasteczka to idealna przekąska dla wszystkich łasuchów. Zapraszam Was na ciastka owsiane z bakaliami.

ciastka owsiane z bakaliami

Ciastka owsiane z bakaliami – składniki (15 sztuk):

  • szklanka mleka 1,5%,
  • szklanka płatków owsianych górskich,
  • garść rodzynek, suszonej żurawiny i suszonych śliwek (ponieważ są duże, to wcześniej kroję je w mniejsze kawałki),
  • 1 średni pokrojony w kostkę banan (najlepiej bardzo dojrzały),
  • 1 średnie pokrojone w kostkę jabłko (słodka odmiana),
  • 100g masła,
  • 1/2 szklanki mąki (można użyć jaglanej),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania

Najpierw masło rozpuszczam w rondelku.

Następnie w miseczce mieszam pozostałe składniki, dodaję roztopione masło i zagniatam ciasto.Powinno mieć ono gęstą konsystencję aby z łatwością móc formować ciasteczka. Jeśli jest zbyt lejące się, dodaj więcej mąki lub płatków owsianych.

Na koniec uformowane ciastka połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz przez około 30 minut w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij