Coś szybkiego i pysznego na kolację? Oczywiście kuskus z warzywnymi dodatkami. Tym razem padło na kuskus z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami. Wyszło pysznie i zdrowo! A przygotowanie tego posiłku zajęło mi niecałe 10 minut. Serdecznie polecam 🙂
Kuskus z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami – składniki (2 porcje):
- pół szklanki kaszy kuskus (masa suchej kaszy),
- 80g zielonego groszku konserwowego (masa netto),
- 10 suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
- łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek,
- garść kiełków rzodkiewki (jeśli akurat macie pod ręką),
- łyżka pestek dyni,
- szczypta słodkiej papryki, soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw kaszę kuskus zalewam jedną szklanką wrzątku i odstawiam na około 5 minut, aby wchłonęła wodę. W tym czasie kroję suszone pomidory w kostkę, a zielony groszek przepłukuję na sitku. Później gotową kaszę mieszam łyżką i pozostawiam na około 2 minuty, aż przestygnie. Do chłodnej kaszy dodaję warzywa oraz olej lniany. Doprawiam według uznania i mieszam. Na koniec posypuję całość pestkami dyni i kiełkami.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 363 kcal
Białko: 10,5g
Węglowodany: 46,1g
Tłuszcz: 14,2g
Błonnik pokarmowy: 4,0g
Ładunek glikemiczny: 23,3 (IG = 55,4)
Sami widzicie, że zdrowe posiłki można przygotować w ekspresowym tempie. Wcale nie trzeba spędzać całego dnia w kuchni 🙂 Wystarczy mieć tylko odpowiednie produkty w lodówce i kuchennych szafkach.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂