Dziś mam dla Was pomysł na smaczny i zdrowy obiadek dla całej rodziny. Pieczona rybka pod warzywną pierzynką. Bardzo aromatyczna, soczysta, idealna! Robiłam ją już dwa razy, z wykorzystaniem dorsza i halibuta. Obydwie wersje były przepyszne. Taką rybkę polecam podawać z ugotowanym ryżem. Zapraszam do przepisu 🙂 Danie idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
Rybka pod warzywną pierzynką – składniki (4 porcje):
- około 600g ryby (polecam dorsza lub halibuta),
- 2 średnie marchewki,
- duża biała cebulka,
- 1 por (biała część),
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 3 łyżki śmietanki 18%,
- 3 łyżki tartego sera typu parmezan lub grana padano,
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania
Najpierw myję i osuszam rybę. Kroję ją w mniejsze kawałki.
Następnie doprawiam ją solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym.
Później na patelni rozgrzewam olej i krótko obsmażam kawałki ryby z oby stron.
Gdy jest już delikatnie zarumieniona, to zdejmuję ją z patelni i przekładam ją do naczynia żaroodpornego.
Następnie, na tej samej patelni przesmażam także startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę, pokrojonego w plastry pora oraz drobno posiekaną cebulkę. W trakcie doprawiam warzywa solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Po około 3 minutach podlewam warzywa wodą (około 1/5 szklanki) oraz dodaję śmietankę.
Całość mieszam i duszę przez około 3 minuty.
Po tym czasie wykładam warzywa na kawałki ryby.
Na koniec całość posypuję serem grana padano.
Danie wkładam do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół na około 20 minut.
Tak przygotowaną rybę najczęściej podaję z ryżem.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA RYBY BEZ DODATKÓW, TO:
około 234 kcal
Białko: 30,5g
Węglowodany: 8,0g
Tłuszcz: 8,5g
Błonnik pokarmowy: 2,1g
Ładunek glikemiczny: 1,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂