Kocham omlety! To zaraz obok owsianki moja ulubiona propozycja śniadaniowa. Tym razem mam dla Was jesienny, owsiany omlet z jabłkiem i cynamonem. Jest pyszny! Bardzo aromatyczny i sycący. Ja swoją porcją podzieliłam się z córeczką, jej też smakował. To taka trochę szarlotka w omletowej wersji. Idealna propozycja na szarą i ponurą jesień, więc jeśli chcecie wprawić się w dobry nastrój od samego rana, to ten posiłek sprawdzi się idealnie! Zapraszam do przepisu 🙂
Owsiany omlet z jabłkiem i cynamonem – składniki:
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki owsianej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- 1 małe jabłko,
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego,
- łyżeczka masła orzechowego 100%,
- łyżeczka płatków migdałowych.
Owsiany omlet z jabłkiem i cynamonem – sposób przygotowania
Najpierw obieram jabłko, pozbywam się gniazda i kroję owoc w plasterki.
Następnie rozgrzewam na patelni masło klarowane i wrzucam plasterki jabłka.
Posypuję je cynamonem i krótko podsmażam.
W tym czasie ubijam jajka na puszystą masę.
Później dodaję do nich mąkę i mieszam.
Na koniec gotową masę jajeczną wylewam na patelnię z jabłkami.
Omlet smażę na średnim ogniu pod przykryciem.
W trakcie smażenia można przewrócić go na drugą stronę, ale nie jest to konieczne.
Gotowy omlet podaję z masłem orzechowym i płatkami migdałowymi.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 562 kcal
Białko: 28 g
Węglowodany: 51,4 g
Tłuszcz: 28,3 g
Błonnik pokarmowy: 7,8 g
Ładunek glikemiczny: 15,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂