Chyba nie muszę już nikogo przekonywać, że sałatki to obowiązkowy element zdrowej diety 🙂 Tym razem pomysł na bardzo szybką zieloną miskę – sałatka z tuńczykiem i cukinią. Nie było to zamierzone połączenie składników, raczej czyszczenie lodówki 🙂 Wyszło całkiem fajne połączenie, warto spróbować.

Sałatka z tuńczykiem i cukinią – składniki (2 porcje):
- 1 cukinia,
- 2 garście rukoli,
- 6 suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
- 6 zielonych oliwek,
- 150g tuńczyka w sosie własnym (masa netto),
- mały pęczek koperku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Co robimy – instrukcja krok po kroku:
- Najpierw obieram cukinię, kroję w plasterki i grilluję na specjalnej patelni.
- Następnie przyprawiam ją odrobiną soli, pieprzem i ziołami.
- Tuńczyka porządnie odsączam z zalewy, a koperek drobno siekam.
- Suszone pomidory i oliwki kroję w mniejsze kawałki.
- Gdy już warzywa są pokrojone, mieszam je w miseczce z rukolą i koperkiem oraz dodaję ugrillowaną cukinię i tuńczyka.
- Na koniec wszystko mieszam z oliwą i delikatnie doprawiam. Pychotka!
JEDNA PORCJA TO:
około 334 kcal
Białko: 22,7g
Węglowodany: 21,0g
Tłuszcz: 21,g
Błonnik pokarmowy: 6,0g
Ładunek glikemiczny: 4,4
Lubię takie przypadkowe, zaskakujące odkrycia kulinarne. A może Ty też masz swój przepis, który powstał przypadkiem i okazał się smacznym daniem? Pochwal się 🙂
Na koniec zachęcam Ciebie także do spróbowania także innych sałatek mojego autorstwa:
Albo spróbować zaskakującego przepisu z wykorzystaniem cukinii – pysznego brownie.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂