Sałatka z tuńczykiem i cukinią

855

Chyba nie muszę już nikogo przekonywać, że sałatki to obowiązkowy element zdrowej diety 🙂 Tym razem pomysł na bardzo szybką zieloną miskę – sałatka z tuńczykiem i cukinią. Nie było to zamierzone połączenie składników, raczej czyszczenie lodówki 🙂 Wyszło całkiem fajne połączenie, warto spróbować.


Sałatka z tuńczykiem i cukinią – składniki (2 porcje):

  • 1 cukinia,
  • 2 garście rukoli,
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
  • 6 zielonych oliwek,
  • 150g tuńczyka w sosie własnym (masa netto),
  • mały pęczek koperku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Co robimy – instrukcja krok po kroku:

  1. Najpierw obieram cukinię, kroję w plasterki i grilluję na specjalnej patelni.
  2. Następnie przyprawiam ją odrobiną soli, pieprzem i ziołami.
  3. Tuńczyka porządnie odsączam z zalewy, a koperek drobno siekam.
  4. Suszone pomidory i oliwki kroję w mniejsze kawałki.
  5. Gdy już warzywa są pokrojone, mieszam je w miseczce z rukolą i koperkiem oraz dodaję ugrillowaną cukinię i tuńczyka.
  6. Na koniec wszystko mieszam z oliwą i delikatnie doprawiam. Pychotka!

JEDNA PORCJA TO:
około 334kcal
Białko: 22,7g
Węglowodany: 21,0g
Tłuszcz: 21,g
Błonnik pokarmowy: 6,0g
Ładunek glikemiczny: 4,4

Lubię takie przypadkowe, zaskakujące odkrycia kulinarne. A może Ty też masz swój przepis, który powstał przypadkiem i okazał się smacznym daniem? Pochwal się 🙂

Na koniec zachęcam Ciebie także do spróbowania także innych sałatek mojego autorstwa:

Albo spróbować zaskakującego przepisu z wykorzystaniem cukinii – pysznego brownie.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij