Sos szpinakowy z suszonymi pomidorami. Pewnie doskonale Wam znany i lubiany. W mojej kuchni gości on często, bo jestem fanką szpinaku. Ten sos zawsze wychodzi mi przepysznie, a to za sprawą dodatku sera mascarpone. To właśnie on nadaje gładkiej, kremowej konsystencji. Zapraszam do przepisu 🙂 Sos szpinakowy z suszonymi pomidorami to świetna baza do wielu różnych dań.

Składniki (4 porcje):
- szpinak w liściach, 300g,
- 1 mała biała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła klarowanego,
- 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie z oleju, masa netto 140g,
- 2 łyżki sera mascarpone,
- 1/4 szklanki mleka 2%,
- szczypta soli i czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw rozgrzej na patelni masło klarowane i przesmaż posiekaną cebulkę i czosnek. Po chwili dodaj liście szpinaku i przesmażaj aż stracą swoją objętość. Następnie dodaj także posiekane suszone pomidory. Później dodaj jeszcze ser mascarpone, mleko i przyprawy. Zamieszaj i gotuj całość przez 2-3 minuty.
Gotowy sos można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Najłatwiej będzie ugotować do niego jakiś dobry makaron, np. pełnoziarnisty makaron spaghetti. Jeśli jednak wolicie danie z wykorzystaniem mięsa, to bardzo polecam zapiekane sznycle z indyka właśnie pod tym sosem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI (bez makaronu):
około 191 kcal
Białko: 5,1g
Węglowodany: 15,2g
Tłuszcz: 14g
Błonnik pokarmowy: 4,1g
Ładunek glikemiczny: 3,7
Spróbuj także:
- pulpeciki w sosie kokosowo-orzechowym,
- spaghetti z sosem brokułowym i chrupiącą cieciorką,
- kurczak w kremowym sosie z pieczarkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂