Tym razem coś z myślą o najmłodszych. Przepyszne placuszki jogurtowe z chia. Moja Zosia je uwielbia i całą porcję zjada w mgnieniu oka. U nas najczęściej goszczą one na śniadanko ale mogą być też podane na kolację albo zabrane jako przekąska podczas długiego spaceru. Do przygotowania tych placuszków potrzebny jest tylko widelec, miseczka i kilka składników. Dlatego właśnie nie ma problemu ze zrobieniem ich o poranku 🙂 Raz, dwa, trzy i gotowe! Serdecznie polecam 🙂
Aktualizacja: do grona wielbicieli tych placuszków dołączył także Antoś 🙂

Placuszki jogurtowe z chia – składniki (8 sztuk):
- pół dojrzałego banana,
- 1 jajko,
- łyżeczka nasion chia,
- 100g jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki mąki (u mnie orkiszowa jasna),
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- około 1 łyżka masła klarowanego do smażenia placuszków.
Placuszki jogurtowe z chia – sposób przygotowania
Najpierw w miseczce rozgniatam banana widelcem.
Następnie wbijam jajko, dodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam.
Później dodaję pozostałe składniki i ponownie wszystko mieszam. Powinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji.
Rozgrzewam patelnię wysmarowaną delikatnie masłem klarowanym.
Placuszki nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażę na średnim ogniu z dwóch stron do zarumienienia.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI:
około 63 kcal
Białko: 2,2g
Węglowodany: 7g
Tłuszcz: 3,1g
Błonnik pokarmowy: 0,7g
Ładunek glikemiczny: 4,9
A Wasze maluchy chętnie sięgają po placuszki? Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na ich przygotowanie w wielu różnych wersjach. Zapraszam do korzystania z przepisów 🙂
Zachęcam także do zapoznania się z e-bookiem z najlepszymi przepisami dla dzieci 🙂

Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂