Dziś mam dla Was przepis na ulubione placuszki większości dzieci 🙂 Oczywiście lekko zmodyfikowane, aby były jeszcze zdrowsze i bardziej wartościowe dla naszych maluchów. Oto pyszne placuszki jabłkowe w zdrowszej wersji. Do ciasta dodałam płatki owsiane i otręby, aby wzbogacić placuszki w błonnik. Jego obecność w zdrowej diecie jest bardzo ważna. Błonnik pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii aby nie były zbyt długo obecne w jelitach. To z kolei zapobiega chorobie uchyłkowej jelit, która jest niestety często spotykana u osób stosujących dietę ubogobłonnikową.
Placuszki jabłkowe w zdrowszej wersji – składniki (20 sztuk):
- 1 średnie jabłko,
- 2 jajka,
- 200ml kefiru,
- pół szklanki płatków owsianych górskich,
- pół szklanki ulubionych otrębów (dodałam owsiane),
- 1/3 szklanki mąki orkiszowej,
- szczypta cynamonu,
- około 3 łyżki masła klarowanego do smażenia placuszków.
Sposób przygotowania
Najpierw oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywną pianę.
Następnie do żółtek dodajemy maślankę, mąkę, płatki owsiane,otręby i cynamon. Wszystko miksujemy na gładką masę.
Później dodajemy do masy także starte na grubych oczkach jabłko i ubitą pianę.
Całość łączymy delikatnie łyżką aby składniki się połączyły.
Placuszki smażymy na delikatnie wysmarowanej masłem patelni z obu stron. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂