Pomysł na pyszną i zdrową kolację? Oczywiście sałatka. Tym razem sałatka z rukolą, oliwkami i fetą. Przygotujecie ją w 5 minut! Do tego kromka żytniego chlebka i zdrowy posiłek zaliczony 🙂 Kolejny dowód na to, że zdrowa dieta to przyjemność i same pyszności. Zapraszam po przepis.

Sałatka z rukolą, oliwkami i fetą – składniki (4 porcje):
- rukola, 80g,
- 2 pomidory malinowe,
- spora garść czarnych oliwek,
- 100g sera typu feta,
- 2 łyżki nasion słonecznika.
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka prawdziwego miodu,
- pół łyżeczki octu jabłkowego,
- łyżeczka wody.
Sposób przygotowania
Najpierw wrzucam do naczynia rukolę.
Następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory, pokrojona w kostkę fetę oraz opłukane i pokrojone oliwki (mogą być w całości).
Później wszystkie składniki na dressing mieszam ze sobą trzepaczką, aby uzyskać gładki sos.
Dodaję sos do sałatki i dokładnie mieszam.
Na koniec posypuję sałatkę słonecznikiem i gotowe.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
A jakie są Wasze sposoby na szybkie i zdrowe kolacje? U mnie sałatki sprawdzają się rewelacyjnie. W zasadzie często powstają z tego, co akurat mam w lodówce, a i tak smakują świetnie 🙂 Czasami zamiast dressingu na bazie oliwy z oliwek wykorzystuję olej lniany tłoczony na zimno. Dostarcza on nam kwasów tłuszczowych omega-3, które są konieczne do zachowania zdrowia. A Wy w jaki sposób doprawiacie sałatki? Jakie są Wasze ulubione dressingi? Pochwalcie się w komentarzu 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂