Sałatka z rukolą, oliwkami i fetą

1.4K

Pomysł na pyszną i zdrową kolację? Oczywiście sałatka. Tym razem sałatka z rukolą, oliwkami i fetą. Przygotujecie ją w 5 minut! Do tego kromka żytniego chlebka i zdrowy posiłek zaliczony 🙂 Kolejny dowód na to, że zdrowa dieta to przyjemność i same pyszności. Zapraszam po przepis.

Sałatka z rukolą, oliwkami i fetą – składniki (4 porcje):

  • rukola, 80g,
  • 2 pomidory malinowe,
  • spora garść czarnych oliwek,
  • 100g sera typu feta,
  • 2 łyżki nasion słonecznika.

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka prawdziwego miodu,
  • pół łyżeczki octu jabłkowego,
  • łyżeczka wody.

Sposób przygotowania

Najpierw wrzucam do naczynia rukolę.

Następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory, pokrojona w kostkę fetę oraz opłukane i pokrojone oliwki (mogą być w całości).

Później wszystkie składniki na dressing mieszam ze sobą trzepaczką, aby uzyskać gładki sos.

Dodaję sos do sałatki i dokładnie mieszam.

Na koniec posypuję sałatkę słonecznikiem i gotowe.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

A jakie są Wasze sposoby na szybkie i zdrowe kolacje? U mnie sałatki sprawdzają się rewelacyjnie. W zasadzie często powstają z tego, co akurat mam w lodówce, a i tak smakują świetnie 🙂 Czasami zamiast dressingu na bazie oliwy z oliwek wykorzystuję olej lniany tłoczony na zimno. Dostarcza on nam kwasów tłuszczowych omega-3, które są konieczne do zachowania zdrowia. A Wy w jaki sposób doprawiacie sałatki? Jakie są Wasze ulubione dressingi? Pochwalcie się w komentarzu 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij