Kochani, zapraszam Was na kolejny pomysł wykorzystania mięsa z rosołu. Ostatnio dodana pasta z kurczaka cieszyła się sporym zainteresowaniem z Waszej strony. A tym razem mam dla Was inny dodatek do kanapek, jakim jest szarpany kurczak. Zaproponowana przeze mnie wersja jest naprawdę prosta do przygotowania, a przy tym bardzo smaczna. Także serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂 Kanapki z takim szarpanym kurczakiem to bardzo fajna i sycąca propozycja 🙂
Składniki (4 porcje):
- mięso z ugotowanych dwóch udek z kurczaka (około 200g mięsa),
- łyżeczka sosu sojowego,
- łyżeczka ketchupu,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta soli, czarnego pieprzu i płatków chilli.
Sposób przygotowania
Najpierw ugotowane wcześniej udka obierz ze skóry i rozdrobnij mięso za pomocą widelca. Następnie poszarpane mięso wrzuć do miski i dodaj ketchup, sos sojowy oraz przyprawy. Całość wymieszaj. Szarpanego kurczaka nakładaj na ulubione pieczywo i zjedz w towarzystwie warzyw.
Jedna porcja tak przygotowanego kurczaka, to zaledwie 60 kcal.
Szarpany kurczak to idealny dodatek do kanapek. Dzięki niemu nasz posiłek jest sycący i pyszny. Zatem jeśli nie wiecie, jak wykorzystać mięso z rosołu, moim zdaniem ten przepis jest idealny! Gwarantuję, że smak przypadnie Wam do gustu!
Dwie kanapki z pieczywa graham i dwie porcje szarpanego kurczaka oraz dwa ogórki małosolne, to:
około 399 kcal
Białko: 28,6g
Węglowodany: 63,4g
Tłuszcz: 5,9g
Błonnik pokarmowy: 7,1g
Ładunek glikemiczny: 35,3 (IG = 62,7)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂