Choć wyglądają niepozornie, to są prawdziwą bombą witaminową! Oprócz tego, że obfitują w białko, mikroelementy i witaminy, to jeszcze są niskokaloryczne. Odmładzają i odchudzają. Znajdziemy w nich wszystko to, co najlepsze, i to w postaci skoncentrowanej. Kiełki warto wprowadzić do diety, a można to zrobić na wiele różnych sposobów. Dodając do kanapek, zup, koktajli, czy po prostu zdobiąc nimi wszelkie potrawy. Dowiedz się, jakie są super właściwości kiełków.


Przyjrzyjmy się im bliżej… 🙂
Kiełki brokułów (30 kcal w 100 g) – zawierają nawet 30 razy więcej przeciwutleniaczy niż dojrzałe brokuły. Są to moje ulubione kiełki więc napiszę o nich coś więcej 🙂
Kiełki brokuła zawierają bardzo duże ilości sulforafanu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Związek ten posiada zdolności do powstrzymywania wszelkich zmian mutacyjnych, w tym tych, które powodują powstawanie komórek nowotworowych w różnych częściach organizmu. Sulforafan jest także mile widziany z punktu widzenia profilaktyki nowotworowej. Zwalcza on również stany zapalne i stres oksydacyjny. Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Kiełki brokuła są lekko pikantne w smaku i doskonale nadają się do… prawie wszystkiego 🙂
Kiełki fasoli mung (85 kcal w 100 g) – nieocenione źródło białka, znacznie lżej strawnego od fasoli. Obniżają poziom złego cholesterolu. Jeśli kupujesz je w sklepie, wybieraj jak najświeższe i tylko takie, które leżą w chłodni. Sprawdź, czy nie są spleśniałe.
Kiełki lucerny (50 kcal w 100 g) – zawierają witaminę B₁₂ , obecną przede wszystkim w mięsie, która zapobiega niedokrwistości. Mają mnóstwo żelaza i łatwo przyswajalnego białka.

Kiełki rzodkiewki (52 kcal w 100g) – obfitują w witaminę C, działają wykrztuśnie, oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Mają dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie.
Kiełki słonecznika (120 kcal w 100 g) – zawierają fosfor, wapń i żelazo.
Kiełki soi (140 kcal w 100 g) – wyśmienite źródło żelaza, witamin C i B₁.

Oprócz wspaniałych właściwości kiełków, warto mieć je w swojej diecie także dlatego, że są bardzo łatwo dostępne. Znajdziemy je zarówno w warzywniakach, jak i supermarketach. Przy odrobinie chęci, można się także pokusić o własną hodowlę w warunkach domowych.
Najłatwiejszym sposobem ich wykorzystania są sałatki, polecam Ci spróbować taką z serem cheddar.
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂