Ryby warto jeść co najmniej dwa razy w tygodniu ze względu na obecność w nich kwasów tłuszczowych omega-3, tak bardzo potrzebnych aby być zdrowym. Aby Wam to ułatwić, wrzucam przepis na pysznego dorsza w aromatycznej marynacie ze szpinakiem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Oto prosty i pyszny przepis na aromatyczny obiad – dorsz po włosku.
Dorsz po włosku – składniki (2 porcje):
- filet z dorsza, 300g,
- suszone pomidory w zalewie z oleju 6 sztuk,
- 2 łyżki oliwek (zielonych lub czarnych),
- szpinak mrożony 50g (jeśli świeży, to najpierw należy lekko poddusić liście w wodzie by straciły swą objętość),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
- Najpierw suszone pomidory i oliwki pokrój w kostkę, a szpinak rozmroź.
- Następnie wymieszaj ze sobą składniki, dopraw, i dodaj oliwę z oliwek.
- Powstałą marynatą dokładnie natrzyj osuszoną rybę.
- Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 30 minut, najlepiej w naczyniu żaroodpornym.
Dorsz przygotowany w taki sposób jest niezwykle aromatyczny i po prostu rozpływa się w ustach. Jest to wspaniały pomysł na obiad albo kolację. Oczywiście sposób przygotowania spełnia kryteria zdrowej diety – mamy rybę, warzywa i korzystną obróbkę cieplną, czyli pieczenie w piekarniku.
Jedna porcja to:
około 256 kcal
Białko: 29,6g
Węglowodany: 6,4g
Tłuszcz: 11,8g
Błonnik pokarmowy: 2,1g
Ładunek glikemiczny: 0,2
Zachęcam Cię także do spróbowania dorsza w sosie z suszonych pomidorów albo z koperkiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂