Dorsz po włosku

1K

Ryby warto jeść co najmniej dwa razy w tygodniu ze względu na obecność w nich kwasów tłuszczowych omega-3, tak bardzo potrzebnych aby być zdrowym. Aby Wam to ułatwić, wrzucam przepis na pysznego dorsza w aromatycznej marynacie ze szpinakiem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Oto prosty i pyszny przepis na aromatyczny obiad – dorsz po włosku.

dorsz po włosku

Dorsz po włosku – składniki (2 porcje):

  • filet z dorsza, 300g,
  • suszone pomidory w zalewie 6 sztuk,
  • 2 łyżki oliwek (zielonych lub czarnych),
  • szpinak mrożony 50g,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Dorsz po włosku – sposób przygotowania

  1. Najpierw suszone pomidory i oliwki pokrój w kostkę, a szpinak rozmroź.
  2. Następnie wymieszaj ze sobą składniki i dodaj oliwę z oliwek.
  3. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj osuszoną rybę.
  4. Piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez 30 minut, najlepiej w naczyniu żaroodpornym.

Dorsz przygotowany w taki sposób jest niezwykle aromatyczny i po prostu rozpływa się w ustach. Jest to wspaniały pomysł na obiad albo kolację. Oczywiście sposób przygotowania spełnia kryteria zdrowej diety – mamy rybę, warzywa i korzystną obróbkę cieplną, czyli pieczenie w piekarniku.

Zachęcam Cię także do spróbowania dorsza w sosie z suszonych pomidorów albo z koperkiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij