Pudding orzechowo-kakaowy z komosą ryżową to pyszny, sycący i bardzo zdrowy deser. Komosa ryżowa to zboże bezglutenowe, obfitujące w pełnowartościowe białko. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Do przygotowania tego deseru wykorzystałam także napój owsiany, w którym znajdziemy beta-glukan. Jest to rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi i ma pozytywny wpływ na profil lipidowy. Zarówno komosa ryżowa, jak i napój owsiany powinny być obecne w zdrowej diecie.
Pudding orzechowo-kakaowy z komosą ryżową – składniki (2 porcje):
- pół szklanki komosy ryżowej,
- 1 szklanka napoju owsianego,
- 1 czubata łyżka kakao,
- pół dojrzałego banana,
- 1 czubata łyżka masła orzechowego 100%,
- opcjonalnie kilka borówek do dekoracji.
Sposób przygotowania
Najpierw wrzucam do garnuszka komosę ryżową i zalewam ją napojem owsianym.
Gotuję na średnim ogniu przez około 15 minut, aż na ziarenkach komosy pojawi się charakterystyczna biała obwódka.
Następnie dodaję banana, masło orzechowe i kakao.
Całość blenduję ręcznym blenderem na gładki pudding.
Wykładam go do pucharków i przed podaniem schładzam w lodówce.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?
Twoje kilinarne pomysły robią wrażenie, muszą być pyszne. Wpraszam się na degustacje. Brawo Natalia!!!
Dziękuję! 🙂 Oczywiście zapraszam!