Pudding orzechowo-kakaowy z komosą ryżową

500

Pudding orzechowo-kakaowy z komosą ryżową to pyszny, sycący i bardzo zdrowy deser. Komosa ryżowa to zboże bezglutenowe, obfitujące w pełnowartościowe białko. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Do przygotowania tego deseru wykorzystałam także napój owsiany, w którym znajdziemy beta-glukan. Jest to rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi i ma pozytywny wpływ na profil lipidowy. Zarówno komosa ryżowa, jak i napój owsiany powinny być obecne w zdrowej diecie.

pudding orzechowo-kakaowy z komosą ryżową
pudding orzechowo-kakaowy z komosą ryżową

Pudding orzechowo-kakaowy z komosą ryżową – składniki (2 porcje):

  • pół szklanki komosy ryżowej,
  • 1 szklanka napoju owsianego,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • pół dojrzałego banana,
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego 100%,
  • opcjonalnie kilka borówek do dekoracji.

Sposób przygotowania

Najpierw wrzucam do garnuszka komosę ryżową i zalewam ją napojem owsianym.

Gotuję na średnim ogniu przez około 15 minut, aż na ziarenkach komosy pojawi się charakterystyczna biała obwódka.

Następnie dodaję banana, masło orzechowe i kakao.

Całość blenduję ręcznym blenderem na gładki pudding.

Wykładam go do pucharków i przed podaniem schładzam w lodówce.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Join the Conversation

  1. Twoje kilinarne pomysły robią wrażenie, muszą być pyszne. Wpraszam się na degustacje. Brawo Natalia!!!

    1. Natalia Autor says:

      Dziękuję! 🙂 Oczywiście zapraszam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij